Dodik za AJB: Referendum će biti održan 25. septembra

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u četvrtak navečer za Al Jazeeru Balkans kako je saopćio ambasadorima zapadnih zemalja i Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini da nema odustajanja od referenduma o Danu RS-a.

Kako kaže, pojasnio im je da Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom nije ukinuo Dan RS-a.

Cilj referenduma, rekao je Dodik, jeste da građani iznesu svoje mišljenje, kako bi vlasti mogle provesti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Dodik je za Al Jazeeru kazao da je s ambasadorima imao dijalog o poznatoj temi, odnosno o provođenju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i raspisivanja referenduma.

‘Prilogađavanje’ odluci Ustavnog suda

“Mi u RS-u smo shvatili da trebamo da prilagodimo član Zakona o praznicima [RS-a] i mi smo odlučili da prvi korak u provođenju tog zakona bude upravo referendum, a da kasnijim izmjenama Zakona isključimo mogućnost da oni koji ne žele da slave Dan RS-a to i ne čine, jer je to bila i osnovna intencija same odluke [Ustavnog] Suda”, kazao je Dodik.

On je rekao da nigdje u odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne piše da je ukinut 9. januar, nego da se traži da se to prilagodi.

“Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u suštini [Ustavni] sud i rekao, i njihovom neprihvatanju da obilježavaju taj praznik.”

“To je nešto što smo razumjeli i ne vidimo razloga zašto je neko skočio na tu priču oko referenduma.”

Dodik je kazao da referendum nije o statusu ili otcjepljenju RS-a, već da je to referendum koji treba izraziti volju naroda za to da li je za to da se 9. januar slavi kao Dan RS-a.

“Mi ćemo na taj referendum izaći, i to je ono što sam rekao ambasadorima i njihova diskusija je bila usmjerena ka tome da se vide neke mogućnosti eventualnog odustajanja i na koji način voditi neki dijalog.”

Referendum je volja naroda

Upitan da pojasni proceduru izmjene Zakona o praznicima RS-a, predsjednik ovog bh. entiteta je kazao da je navedeno u procesu provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da će se pristupiti izmjenama samog Zakona o praznicima RS-s, odnosno u dijelu koji se odnosi na član koji regulira obaveznost obilježavanja Dana RS-a.

Dodao je da u RS-u postoji saglasnost o tome da ukoliko Bošnjaci ne žele slaviti 9. januar kao dan RS-a, to i ne moraju,”kao što ni mi nikada ne proslavljamo 1. mart [Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine]”, te da vlasti RS-a to ne vide kao problem.

U tom pogledu će se u nekoj fazi pristupiti proceduri izmjene Zakona u tom dijelu, a ono što je jasno da 9. januar kao Dan RS-a neće biti mijenjan, poručio je Dodik.

Predsjednik RS-a je kazao da je referendum potreban kako bi se anketirala volja naroda, jer, kako kaže, često stranci pokušavaju nametnuti priču kako se radi o odlukama neodgovornih političkih elita i da vlasti ne rade u interesu naroda.

“Sada je prilika da se vidi volja naroda i mi ćemo poštovati svaku odluku naroda, bez obzira da li se radilo o tome da se slavi 9. januar kao Dan RS-a ili ne.”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će 17. septembra raspravljati o zahtjevu Narodne skupštine RS-a o tome da se preispita odluka Ustavnog suda o 9. januaru, ali Dodik nema velikih očekivanja od te sjednice.

Ne očekuje ništa 17. septemebra

“[Ustavni] Sud je pokazao da je političko mjesto i da se na njega vrše politički utjecaji i da tri stranca u njemu predstavljaju volju međunarodne zajednice koja se kreira u Sarajevu. A dva Bošnjaka u [Ustavnom] Sudu predstavljaju volju [predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera Stranke demokratske akcije] Bakira Izetbegovića, tako da očekujem da će nastaviti sa trendom donošenja političkih odluka na štetu RS-a. Ništa drugo ne očekujem.”

Dodik je kazao da će u petak u Beogradu premijera Srbije Aleksandra Vučića upoznati s odvijanjem aktivnosti pripreme referenduma i podsjetio da je od ranije poznat stav vlasti Srbije te da nema potrebe zauzimati nove stavove.

Ranije u četvrtak su ambasadori zapadnih zemalja u Bosni Hercegovini, nakon sastanka s Dodikom, saopćili da je on obećao promjenu Zakona o praznicima RS-a, ali je Dodik kazao da ne odustaje od referenduma zakazanog za 25. septembar.

Ambasadori su tokom sastanka u Banjoj Luci još jednom naglasili da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i da nijedan referendum to ne može promijeniti.

Dodik je, prema njihovim riječima, najavio promjenu Zakona o praznicima RS-a.

“Predsjednik Dodik upoznao je ambasadore sa opredjeljenjem Vlade RS-a za provođenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tako što će u narednim danima Narodnoj skupštini RS-a dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, a u cilju njegovog usklađivanja s Ustavom Bosne i Hercegovine. Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može utvrditi da li je njegova odluka provedena”, saopćila je Delegacije EU-a u Bosni i Herrcegovine.

Odluka Ustavnog suda BiH

Dodik je rekao ambasadorima Francuske, Italije i Velike Britanije, zamjeniku šefa Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini te zamjeniku njemačkog ambasadora i šefu Ureda Ambasade SAD-a u Banjoj Luci da će referendum o Danu RS-a biti održan.

Ambasadori su iznijeli zahtjev za odgađanje referenduma, na šta im je Dodik poručio kako će referendum biti održan, javlja Srna.

Entitetski predsjednik je izjavio novinarima nakon sastanka kako RS ne odustaje od referenduma i još jednom pozvao građane da 25. septembra izađu i potvrde da će 9. januar ostati Dan RS-a.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira ranije je pozvao RS da ne održi referendum o Danu RS-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio da je referendum neustavan.

Osporavanje institucija BiH

U zajedničkoj izjavi, čiji tekst Rusija nije podržala, iz PIC-a je poručeno kako je Ustavom Bosne i Hercegovine nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine.

“U tom kontekstu, predloženi referendum u RS-u, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, destabilizirajući je i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se Bosna i Hercegovina nalazi. Pozivamo vlasti RS-a da ne održe referendum“, navodi se u izjavi.

Ambasadori PIC-a primili su k znanju uvjeravanja Vlade RS-a da je cilj referenduma da bude “korak ka provedbi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Ali, Upravni odbor PIC-a također konstatirao da su predsjednik RS-a i Narodna skupština RS-a više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

“Takve izjave i potezi protivni su Općem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive”, dodaje se u izjavi.

Upravni odbor PIC-a ističe da nijedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

Nema podrške iz Srbije

U javnim istupima nakon sjednice PIC-a, Dodik je u više navrata rekao da će referendum biti održan i da to nije stvar inata.

Srbija ne podržava održavanje referenduma, a taj stav su političkim liderima bh. Srba prenijeli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zatražio je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti referendum dok traje ustavnopravni spor između države i entiteta.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će 17. septembra odlučivati o eventualnom preispitivanju odluke o Danu RS-a, kojom je taj praznik proglašen neustavnim.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ustavni sud BiH će 17. septembra odlučivati o eventualnom preispitivanju odluke o Danu Republike Srpske, kojom je taj praznik proglašen neustavnim. Na dnevnom redu je i prijedlog za donošenje privremene mjere koja bi van snage mogla staviti odluku Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma, najavio je u razgovoru za Al Jazeeru predsjednik Ustavnog suda BiH […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO