Svetozaru Maroviću 22 mjeseca zatvora i da vrati milion eura

Svetozaru Maroviću se na teret stavljaju zloupotreba službenog položaja i prevara (Anadolija)

Viši sud u Podgorici usvojio je sporazum o priznanju krivice koji je nekadašnji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović dogovorio s tužiteljstvom, čime je optuženi pristao na zatvorsku kaznu od 22 mjeseca, novčanu kaznu od 50.000 eura, kao i da državi vrati 1,1 milijuna eura.

Marović je procesuiran zbog produženog kaznenog djela zloupotreba službenog položaja putem poticanja, izvedenog na organiziran način i produženog kaznenog djela prijevara, izvedenog također na organiziran način.

Protiv tog rješenja Marović ima pravo žalbe u roku od tri dana.

Osam afera

“Nakon što rješenje o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postane pravosnažno, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presudu kojom se optuženi oglašava krivim, u skladu sa usvojenim sporazumom”, navodi se na stranicama Višeg suda.

Osim toga, u petak se se očekuje odluka o još jednom sporazumu, kojim se Marović obvezao da će odležati 30 mjeseci u zatvoru i uplatiti 50.000 eura u humanitarne svrhe.

Dva sporazuma odnose se na ukupno osam budvanskih afera, odnosno namještanja poslova određenim kompanijama prilikom ugovaranja gradnje Donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve “Property Investment”, “Copyright”, “Prijevor”, “Jaz” i TQ Plaža.

Tužiteljstvo Marovića tereti da je bio na čelu kriminalne skupine, ali da nije stekao novčanu korist.

Kao šefa kriminalne organizacije označili su ga svjedoci suradnici Rajko Kuljača, Igor Trnski i Mirko Latinović.

U pritvoru šest mjeseci

Oni su u tužiteljstvu ispričali da je Marović rukovodio svim spornim poslovima i da su po njegovom nalogu oni sklapani.

Marović je slobode lišen krajem prošle godine, a u pritvoru je proveo šest mjeseci.

Marović je bivši i jedini predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Bio je i na čelu crnogorskog parlamenta, a dugo godina obavljao je visoke dužnosti unutar vladajuće Demokratske partije socijalista.

Izvor: Agencije