NSRS: Odbaciti zahtjev za obustavu referenduma

Planirano je održavanje referenduma 25. septembra (Al Jazeera)

U Banjoj Luci su održane dvije sjednice o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske, kojeg je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Zasjedala je entitetska Komisija za provođenje referenduma, koja je uputila dopunu žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, jer dispozitiv odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK), kojom je odbijeno dostavljanje biračkih spiskova Republici Srpskoj, ne odgovara odluci usvojenoj na sjednici CIK-a.

“Imamo saznanja da dispozitiv odluke CIK-a BiH, kojom je odbijeno dostavljanje biračkih spiskova Republici Srpskoj, ne odgovara obrazloženju navedene odluke. Ukoliko je ovo tačno biće nevjerovatan presedan, a vjerovatno ćemo pokrenuti i krivične prijave protiv pojedinih članova ove komisije, jer su zloupotrijebili službeni položaj i nisu dostavili podatke koje su dužni dati prema zakonu”, rekao je predsjednik komisije Siniša Karan u obraćanju novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, CIK zabranjuje da budu korištena glasačka mjesta za referendum, jer bi to remetilo izborni proces.

“Prema ovoj logici u Republici Srpskoj bi morali zatvoriti sve ustanove javnog karaktera, škole i obdaništa dok ne bude završen referendum”, naveo je Karan.

Odgovor Ustavnom sudu BiH

Zasjedao je i Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, koji je zatražio od Ustavnog suda BiH da odbaci zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića koji su tražili da se odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske stavi van snage.

Prema stavu tog skupštinskog odbora, Izetbegovićev zahtjev se treba “oglasiti nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim”, te pozivaju da se ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere.

“Podneseni zahtjev je neuobičajen, neuredan i po sadržaju neodređen. Nejasno je da li je u pitanju ocjena ustavnosti osporenog akta, zahtjev za pokretanje ustavnopravnog spora, politički pritisak putem nejasnih, neosnovanih i neutemeljenih navođenja akata i njegovih individualnih percepcija, iznošenja stanja i projektovanja budućih događaja, povezujući ih sa obrazloženjem formalnopravnih razloga za ustavnosudski postupak i traženje ocjene ustavnosti odluke Narodne skupštine”, rečeno je na odboru.

Izetbegović, Džaferović i Softić tražili su da se donese privremena mjera kojom bi bio obustavljen referendum, najavljen za 25. septembar.

Ustavni sud BiH razmatra i zahtjev NSRS-a za preispitivanje odluke kojom je taj Sud u novembru prošle godine obilježavanje dana RS-a proglasio neustavnim.

Centralna izborna komisija BiH ranije je odbila zahtjev za dostavu podataka iz centralnog biračkog spiska Komisiji za referendum RS-a.

Za i protiv referenduma

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH pozvao je vlasti RS-a da ne održe referendum. Rusija nije podržala taj stav.

Na sastanku s političkim liderima bh. Srba u Beogradu prošle sedmice, premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić saopćili su kako Srbija ne podržava referendum.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je kako se trebaju poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da ništa ne može spriječiti referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Dodik je poručio da „tu nema ni trunke inata“ i istakao da „neće dozvoliti da Republika Srpska bude obesmišljena, svidjelo se to nekome ili ne“.

“Postoji jasna i vidljiva odgovornost u nastojanju da se čuje mišljenje naroda o pitanju Dana Republike, koji je Srpska obilježavala pune 23 godine i nije to nikakav problem. Ovdje nije ključno pitanje referendum, to je reakcija. A akciju je proveo Bakir Izetbegović”, istakao je Dodik.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Referendum o Danu RS-a će biti održan, a BiH modeliraju stranci, tvrdi entitetski predsjednik.

Published On 04 Sep 2016

Održavanje referenduma o Danu Republike Srpske postalo je centralno političko pitanje uoči lokalnih izbora u BiH, raspisanih za oktobar. Politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska sastali su se u Beogradu s državnim vrhom Srbije, ali izostala je podrška za održavanje referenduma.   “Odgovornost za odluke i postupke” ostavljena je političarima u RS-u. Vijeće za […]

Published On 02 Sep 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO