Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za špijunažu

Sud je prihvatio zahtjev Tužilaštva (Al Jazeera)
Sud je prihvatio zahtjev Tužilaštva (Al Jazeera)

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana Čedi Čoloviću, koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Ranije je, nakon saslušanja, tužilac sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložio da se optuženom odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da ne bi utjecao na svedoke, da ne bi ponovio krivično djelo, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Za navedeno krivično djelo je predviđena kazna zatvora viša od 10 godina, saopćeno je iz Tužilaštva.

Mediji su prenijeli da je osumnjičeni Čedo Čolović (57) penzionirani oficir vojske takozvane Republike Srpske Krajine.

Njegova porodica u Ugrinovcima kod Beograda potvrdila je da je Čolović  priveden, ali su ih iznenadila djela koja mu se stavljaju na teret.

Državljaninu Srbije i Hrvatske je ranije određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon hapšenja koje je su u petak proveli operativci Bezbjednosno-informativne agencije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom.

Tužilaštvo je saopćilo da je uhapšeni do  1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji.

Negiranje Hrvatske

Hrvatski premijer Tihomir Orešković kazao je u subotu da, prema njegovim informacijama, uhapšeni nije hrvatski špijun.

Orešković je u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju kazao kako je o tome razgovarao s direktorom Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danielom Markićem.

“Mogu potvrditi, prvo, da sam se čuo s gospodinom Markićem iz SOA-e i mogu potvrditi da ovaj gospodin o kome mi pričamo, nije hrvatski špijun. Samo znamo da je bio major u vojsci, u JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo”, istaknuo je premijer Orešković.

Pojedini mediji u Srbiji i Hrvatskoj objavili su informaciju, pozivajući se na neimenovani izvor, da je uhapšeni penzionirani oficir nekadašnje vojske takozvane Republike Srpske Krajine, koja je djelovala u Hrvatskoj, te je navodno prihvatio ulogu špijuna kako bi izbjegao da ga hrvatske vlasti procesuiraju za navodne ratne zločine.

Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) u Srbiji, navode, pratila ga je duže vrijeme.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO