Promjena nacionalnosti za 40 eura

Od prošlih parlamentarnih izbora do kraja augusta u Hrvatskoj je gotovo šest hiljada osoba tražilo izmjene vezane uz nacionalnost.

Oni koji su se izjasnili pripadnicima neke od nacionalnih manjina imaju pravo biranja manjinskih zastupnika.

Nacionalnost je proizvoljna i može se mijenjati nebrojeno puta. To su iskoristili neki manjinski zastupnici i zauzvrat građanima ponudili novac.

Otići u matični ured i izjasniti se kao pripadnik mađarske nacionalne manjine navodno je ponuda koju su neki od kandidata na predstojećim izborima nudili siromašnijim građanima s istoka Hrvatske.

Oni koji su ponudu vrijednu tek 40-ak eura dobili, nisu htjeli pred kamere. No priča je to koja se proširila gradovima i mjestima.

Ni dobro, ni loše

Građani prema toj pojavi nemaju pretjerano negativan stav, a jedna od onih koji imaju razumijevanja je i Ana, stanovnica Kneževih Vinograda.

“Nije moralno, nije zakonito, ali opravdavam ako su u teškoj situaciji, zašto ne“, jasna je Ana.

Njen sugrađanin Vojislav Šobić je malo neodređeniji.

“Jel’ dokazano ili nije, ništa se ne zna, to je rekla-kazala“, kaže.

No, brojke Ministarstva uprave od 22-28.8. kažu da prelazaka iz nacionalnosti u nacionalnost doista bilo, a najviše je profitirala upravo mađarska zajednica.

Od ukupno 286 prelazaka iz jedne u drugu nacionalnost, 76 je bilo u korist mađarske. Među njima najviše je Hrvata, šest Srba i dva Roma. To je tek nešto manje od 91 građanina, koji su se u cijelih devet proteklih mjeseci izjasnili kao Mađari.

Priču o kupovini nacionalnosti pokrenuo je bivši zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas.

Za to je optužio svoga protukandidata Roberta Jankovicsa, iza kojeg, tvrdi, stoji HDZ.

“Nešto što bi trebalo dublje analizirati je odnos gospodina Jankovića i Demokratske zajednice sa Fideszom i mađarskom vladom. Mi u proteklih 10 godina nismo dobili ni filira iz Mađarske, isključivo se oslanjamo na ono što dobijemo od naše države“, jasan je Juhas.

Nacionalnost za 40 eura

Jankovics tvrdi da birače kupuje SDP, čiji je Juhas član. Razlika među njima na prošlim izborima iznosila je svega 20-ak glasova.

“Činjenica je da g. Juhas potpredsjednik gradske organizacije SDP-a, i meni se sasvim logičnim čini da SDP radi sve da on sutra bude saborski zastupnik“, kaže Jankovics.

Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti dobrovoljna je stvar i stvar osjećaja pojedinca, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave.

“Registar birača vodi taj podatak iz razloga što građani koji se izjasne za određenu nacionalnu pripadnost mogu ostvariti biračko pravo temeljem te nacionalne pripadnosti“, kaže Jagoda Botički iz Ministarstva uprave.

Upravo zbog dobrovoljnog karaktera, kažu u GONG-u, teško je dokazati da se radi o zloupotrebi.

 „Međutim, ovakvo intenzivno, veliki broj promjena podataka o nacionalnosti kod određene nacionalne manjine ukazuje na ozbiljnu mogućnost kupovine glasova pred ove izbore, što je za svaku osudu. Tu se radi o potencijalnim kaznenim djelima“, pojašnjava Dragan Zelić iz GONG-a.

Po hrvatskom zakonu, nacionalnost se može promijeniti neograničen broj puta. Četrdeset eura očito je nekome vrijedna nagrada za nekoliko minuta posla u matičnom uredu, što političari očito vrlo dobro koriste.

Izvor: Al Jazeera