Orešković: Osoba uhapšena u Srbiji nije hrvatski špijun

Hrvatski premijer Tihomir Orešković komentirao je uhićenje muškarca u Beogradu kojeg se sumnjiči za špijunažu, rekavši da, prema njegovim informacijama, ta osoba nije hrvatski špijun.

Orešković je u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju kazao kako je o tome razgovarao s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danielom Makrićem, koji mu je rekao da uhićena osoba nije hrvatski špijun.

“Mogu potvrditi, prvo, da sam se čuo s gospodinom Markićem iz SOA-e i mogu potvrditi da ovaj gospodin o kome mi pričamo, nije hrvatski špijun. Samo znamo da je bio major u vojsci, u JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo”, istaknuo je premijer Orešković.

Dodao je da za sada nemaju dovoljno informacija. “Tako da smo u kontaktu i s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem koji je danas u Bratislavi s ministrom Dačićem, pa evo, čekamo da dobijemo malo više informacija”, dodao je.

Na pitanje je li riječ možda o senzaciji sa srbijanske strane u vrijeme zategnutih diplomatskih odnosa Hrvatske i Srbije, premijer Orešković je rekao kako se nada da ovo nije još jedna provokacija.

“To se nadam, ali idemo sada vidjeti da dobijemo malo više informacija, da vidimo o čemu je riječ. Do sada smo samo čuli što se pustilo kroz srbijanske medije. A kroz formalne kanale još nismo dobili nikakvu informaciju”, kazao je Orešković, kako prenosi Hina.     

Grabar-Kitarović: Neobično ponašanje Srbije

Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović također je kazala kako Hrvatska nema nikakvih saznanja da je uhapšeni povezan s bilo kojom od hrvatskih službi.

“Mogu samo reći da je ovo vrlo neobično ponašanje Srbije. Treba doista sniziti tenzije, jer ukoliko bi bila riječ o nekome tko je povezan s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sjesti za stol i malo raspraviti o tim aspektima; jer doista moramo živjeti jedni uz druge i u konačnici podvući crtu i riješiti pitanja koja su ostala iz Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, dakle i pitanja nestalih i pitanja optužnica, da ljudi mogu mirno živjeti i da nastojimo graditi budućnost”, naglasila je. 

Novu aferu u odnosima Hrvatske i Srbije komentirao je u subotu kratko i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Mi inače želimo da sve probleme rešavamo dijalogom i mnogo bismo više voleli da to uverenje postoji među svim zemljama na Zapadnom Balkanu“, rekao je šef diplomacije Srbije u Bratislavi.

Čovjek koga su u Beogradu juče uhapsili operativci Bezbjednosno-informativne agencije i koga sumnjiče da je špijunirao u korist Hrvatske, u medijima je označen kao 57-godišnji penzionirani oficir Vojske Republike Srpske Krajine, Čedo Čolović.

Porodica iznenađena

Njegova obitelj u Ugrinovcima kod Beograda potvrdila je da je Čolović jučer priveden, ali su ih iznenadila djela koja mu se stavljaju na teret.

”On je juče u 1 sat i 45 minuta uhapšen na Železničkoj stanici u Beogradu. Išao je da kupi kartu da bi išao u Hrvatsku. On nije uhapšen, kako oni kažu, u begu, već je uhapšen što je kupovao kartu i posle je došao sa inspektorima, sve je ostavio stvari ovde u moju ličnu kuću..”, kaže njegov zet Milan Borković.

Odatle su ga, kaže, odveli u policijsku stanicu, a nekoliko inspektora pretreslo je Čolovićeve stvari. Njegov zet priča da je Čedo Čolović 1993. ranjen u Hrvatskoj, te da je ratni invalid.

U Dalmaciju je odlazio dva puta godišnje kako bi orezao i obrao grožđe. Navodi da ga je hrvatska policija nekoliko puta pozivala na razgovore, a da sa policijom u Srbiji nikada nije kontaktirao.


Kovač: Trećerazredna epizoda sapunice

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je ranije da Vlada Srbije nije izvijestila Hrvatsku o uhićenju muškarca osumnjičenog za špijunažu.

Dodao je da se vijest plasirala u medije, a ne službenim kanalima pa kako izgleda da je riječ o nekoj vrsti “trećerazredne epizode sapunice” koja se Hrvatskoj servira tjednima, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

“Ono što vam mogu reći je da smo mi od jučer popodne u stalnom kontaktu sa svojim predstavništvom u Srbiji, da smo pokušali saznati od relevantnih srpskih državnih tijela o čemu je riječ i mogu vam reći da nikakvu informaciju naše predstavništvo, naše veleposlanstvo, nije dobilo od Vlade Republike Srbije o tom slučaju. Mi zaista o tome ne znamo službeno ništa”, rekao je Kovač, dodavši da je “to neka vrsta ‘cirkusa Colorado”.

Naglasio je da je to za njega “koji želi raditi ozbiljan posao, a ne baviti se ovakim načinom komuniciranja preko medija”, zaista neozbiljno te izrazio uvjerenost da će se strasti u Srbiji smiriti, javlja Hina.

Državljanin Srbije i Hrvatske

Isto to stajalište, kazao je Kovač, iznio je Dačiću, koji u subotu u Bratislavi sudjeluje na sastanku šefova diplomacija 28-orice s ministrima iz zemalja kandidata.

S njim se, kako je rekao, “vidio i sinoć i jutros”.

“Ja sam rekao istu stvar svojem kolegi [Ivici] Dačiću, da ne želimo sudjelovati u nekakvoj jeftinoj sapunici. Idemo ozbiljno raditi. Ja se tako ponašam, a to očekujemo i od kolega u Srbiji”, rekao je Kovač.

Tužitelji u Beogradu u subotu nisu izašli s novim informacijama o uhićenju muškarca u Beogradu koji je osumnjičen za špijunažu.

U petak su se o uhićenju osobe koju sumnjiče za kazneno djelo špijunaže javnosti obratili kratkim priopćenjem, ne navodeći njegov identitet. 

Objavili su samo podatak da je ta osoba državljanin i Srbije i Hrvatske i da je ’90-ih godina živio i radio u Hrvatskoj, a sada je u Srbiji. Dvodnevni pritvor istječe u nedjelju.

“Nakon toga u zavisnosti od saslušanja, biće zadržan ili pušten rešenjem sudije. Pritvor može biti produžen dok traje istraga”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Više javno tužlaštvo u Beogradu najavilo je da će nakon provedene istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.

Mediji: Špijunaža umjesto procesa za ratne zločine

Pojedini mediji u Srbiji i Hrvatskoj objavili su informaciju, pozivajući se na neimenovani izvor, da je riječ o umirovljenom časniku nekadašnje vojske takozvane Republike Srpske Krajine, koja je djelovala u Hrvatskoj, te je navodno prihvatio ulogu špijuna kako bi izbjegao da ga hrvatske vlasti procesuiraju za navodne ratne zločine.

Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) u Srbiji, navode, pratila ga je duže vrijeme.

Za djelo špijunaže u Srbiji, po kaznenom zakonu, propisana je kazna do tri do 15 godina zatvora, ovisno o težini kaznenog djela.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO