Poništena presuda bivšem premijeru Makedonije

Bučkovski je osuđen na 3,5 godine zatvora, ali je Apelacioni sud 2004. godine tu kaznu smanjio na dvije godine (EPA)

Vrhovni sud Makedonije poništio je presudu bivšem makedonskom premijeru Vladi Bučkovskom, kojom ga je Apelacioni sud osudio na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog umiješanosti u kupovinu i prodaju polovnih dijelova za tenkove, čime je država oštećena za 2,5 miliona eura.

Vrhovni sud poništio je i presudu bivšem načelniku Generalštaba makedonske vojske iz 2001. godine Metodiju Stambolijskom i još dvojici zvaničnika Ministarstva odbrane, te direktoru skopskog Metalskog zavoda “Tito-FOP” Mitretu Petreskom, koji su osuđeni za isto krivično djelo.

“Predmet se vraća na ponovno suđenje pred prvostepenim sudom”, navedeno je u obavještenju koje je Vrhovni sud dostavio Osnovnom sudu u Skoplju.

Prema saopćenju objavljenom na internetskoj stranici Osnovnog suda, žalba Osnovnog javnog tužilaštva odbacuje se kao neosnovana, a žalbe optuženih djelomično se usvajaju, prenosi Srna.

Afera i presude

Osnovni sud u Skoplju izrekao je Bučkovskom zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine, ali je Apelacioni sud 2004. godine tu kaznu smanjio na dvije godine.

Afera “Dijelovi za tenkove” dogodila se 2001. godine, kada je Bučkovski bio ministar odbrane, u vrijeme sukoba sa albanskim pobunjenicima, a optužen je da je naručio preveliku količinu rezervnih dijelova za tenkove “T-55” i da je na tome profitirao.

Bučkovski je bio makedonski premijer od 2004. do 2006. godine, a prije toga ministar odbrane Makedonije.

On je profesor na Pravnom fakultetu “Justinijan Prvi” u Skoplju.

Izvor: Agencije