Podžić: Kazniti vojnike koji su izašli na referendum

Pripadnici oružanih snaga dužni su braniti ustavni poredak zemlje (Al Jazeera)
Pripadnici oružanih snaga dužni su braniti ustavni poredak zemlje (Al Jazeera)

Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su u nedjelju 25. septembra izašli na neustavni referendum u Republici Srpskoj direktno ruše Ustav BiH, ustavni poredak države i Zakon o odbrani BiH, rekao je za novinsku agenciju Patria predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić.

U nedjelju navečer u Dnevniku N1 u večernjem terminu, u prilozima koji su obavljeni sa glasačkih mjesta u manjem bh. Entitetu, vide se dva pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su na neustavni referendum izašli i to u uniformama!?  

Zakon o odbrani BiH u članu 5. jasno precizira da se „Oružane snage ne mogu koristit u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka“.

„Oružane snage BiH moraju biti depolitizovane. Njeni pripadnici ne smiju biti korišteni u političke svrhe. Izvršit će se provjere i sada je na nadležnima u Ministarstvu odbrane BiH, te generalnom inspektoru da poduzmu zakonom propisane mjere. I mi ćemo na sjednici Komisije, koju ćemo održati 6. oktobra razmotriti ovo pitanje. Ukoliko Ministarstvo odbrane BiH ne reaguje hitno u ovom slučaju mi ćemo reagovati, jer je atak na državu i njen Ustav nedopustiv. Mora biti kažnjen svaki pripadnik OS BiH koji je izašao na referendum“, kaže Podžić.

Krivična i disciplinska odgovornost

Članom 15. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH definirano je da vojno lice ima prava i dužnosti „štititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravom“.

Vojno lice dužno je da se pridržava Zakona o odbrani BiH, direktiva, propisa, naređenja ministra odbrane, Sigurnosne politike i Odbrambene politike BiH.

Lica na službi u Oružanim snagama mogu odgovarati i krivično i disciplinski, a jedan proces ne isključuje vođenje drugog.

Krivičnim zakonom BiH u poglavlju 16. definirana su krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, među kojima je i rušenje ustavnog poretka za što je zapriječena zatvorska kazna do pet godina zatvora.

Tužilaštvo BiH može po službenoj dužnosti, shodno Zakonu o krivično postupku BiH pokrenuti istragu u slučaju izlaska pripadnika OS BiH na glasanje na neustavni referendum, nezavisno od istrage koju će pokrenuti Ministarstvo odbrane BiH.

Na snimku dnevnika u 24 sekundi i 2,36 minute vide se pripadnici OS BiH koji glasaju. 

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo dogovor o Odluci o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Bošnjački delegati Vijeća naroda uložili su veto na tu Odluku, ali su predstavnici ostala tri Kluba bili protiv toga. Riječ je o predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, te ostalih. Ovo pitanje […]

Odluka entiteta Republika Srpska o Referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH izazvala je pažnju dužnosnika europskih zemalja u Briselu. Pitanje referenduma nametnulo se kao neplanirana tema sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije, kojima je najavljena tema bio postignuti sporazum o iranskom nuklearnom programu i ostala krizna svjetska žarišta. U Briselu je Katarina Drlja.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO