Dodik potvrdio da je dobio poziv Tužilaštva BiH

Milorad Dodik je naglasio kako je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu BiH (Arhiva)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potvrdio je u srijedu kako je dobio poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu RS-a, kao i potvrdio kako ostaje pri stavu da će se odazvati ovom pozivu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS-u, ali ne i u Sarajevu.

On je na Palama kazao kako odluka o privremenoj suspenziji glavnog tužiocaa Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića govori o tome koliko su pravosuđe i tužilaštvo podložni raznim političkim utjecajima, prije svih Stranke demokratske akcije.

Dodik je naglasio kako SDA, utjecajem na pravosuđe, pokušava sve modelirati u skladu sa svojim željama.

“Sada stranci, naravno, ćute, sad im i nije stalo do pravosuđa kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju, to je njihova stvar”, rekao je predsjednik RS-a.

Apelacije Ustavnom sudu BiH

On je komentirao odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da se Salihović od četvrtka privremeno suspendira sa dužnosti glavnog tužioca do okončanja disciplinskog postupka, zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti.

Dodik je naglasio kako je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegopvine u vezi s ocjenom ustavnosti svih zakona i općih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituiran u skladu s Ustavom poslije izbora 2014. godine.

Kada je riječ o drugoj apelaciji Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na 1. mart i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dodik je objasnio kako je potrebno da se ispune tehnički uvjeti, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika Saveza nezavisnih soccijaldemokrata u Narodnoj skupštini RS-a.

“Treba da se okupe ljudi koji žive na prostoru cijele RS, vjerovatno sutra, jer je sutra sjednica Glavnog odbora SNSD-a, i tu ćemo prikupiti potpise, tako da ćemo u petak ili ponedjeljak moći formalno da podnesemo taj zahtjev“, precizirao je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO