Dodik će se odazvati Sudu BiH, ali ne u Sarajevu

Neću doći u federalno Sarajevo i dati izjavu neustavnom Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kazao je danas predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te prozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je „dao svim muslimanskim ekstremnim grupama da jurišaju na njega“.

Dodik je kazao kako njegov tim advokata razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv Izetbegovića, iako je on, kako kaže, lično protiv toga.

„Nigdje u Ustavu BiH ne postoji Sud i Tužilaštvo BiH, jedino se spominje Ustavni sud. Jasno je da je to neustavno, no imajući u vodu špekulacije koje su napravili ovi iz opozicije u RS, ranije sam rekao da ću se odazvati, ali ne u Sarajevo već u RS, bilo gdje, spreman dati izjavu o farsi koja se odnosi na Ustavni sud BiH i referendum“, rekao je Dodik na današnjoj konferenciji za medije u Banjoj Luci.

„Gotovo brzinom svjetlosti, po nalogu Bakira Izetbegovića, desilo se da su reagovali Tužilaštvo i uputilo meni poziv za organizaciju referenduma. Još nije došao poziv, možda je došao na kućnu adresu.“

Dodik je govorio o prošlosedmičnom referendumu u Republici Srpskoj o 9. januaru i Danu RS-a.

„Moja odgovornost je jasno precizirana, ja sam zadužen da predstavljam RS i njeno jedinstvo, nastavit ću tako da radim. Ono što sam mogao da čujem iz medija, moja krivica je što podržavam referendum, to je svakom jasno, no nju su dali i mnogi drugi, mislim da se radi o jednoj farsi“, nastavio je.

Zahtjevi Ustavnom sudu BiH

Prvi čovjek RS naveo je kako niko drugi u RS nije dobio poziv Tužilaštva BiH, te ponovio kako je spreman dati izjavu, bilo gdje u Republici Srpskoj.

„Ovo je isključivo pitanje sarajevskih političara koji su jučer izrekli prijetnje. Bakir Izetbegović je dao znak svim ekstremnim muslimanskim i bošnjačkim grupama da jurišaju na Dodika i zato ja, kao predsjednik, ne želim i neću otići u Sarajevo, ali sam spreman u RS doći i dati izjavu.“

„Zanimljivo će biti vidjeti kakva je pravna država, da 92. odluka suda dolazi na razmatranje, a 91. nije razmatrana. Čuli smo da je prioritet, toga nema nigdje na svijetu.“

On je naveo kako je referendum pokazao punu opravdanost i opredjeljenje ljudi u RS.

„Sama činjenica da je dvije trećine Srba glasalo za dan RS-a pokazuje ogromnu podršku za 9. januar i on će ostati u zakonu upisan.“

Dodik je kazao da je uputio zahtjev poslaničkoj grupi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokrenu postupak pred Ustavnim sudom BiH o ustavnosti odluke o utvrđivanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i to iz istog razloga iz kojeg je traženo ispitivanje ustavnosti Dana RS-a.

Govoreći o 1. martu, Dodik je kazao: “Ako je 9. januar smetao Bošnjacima, Srbima smeta 1. mart zbog referenduma na kojem nisu učestvovali. Njihov akt [referendum 1. marta 1992.] je bio povod za rat.

Očekuje da će najkasnije u četvrtak poslati taj zahtjev za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH.

Osim toga, Dodik je kazao kako je prikupljen 21 potpis za ocjenu ustavnosti svih zakona koje je donio Parlament Federacije BiH od izbora 2014. godine, jer, kako tvrdi, poslanička grupa Srba nije bila konstituisana u skladu s Ustavom.

Izvor: Al Jazeera