Tri kandidata za tužioca za ratne zločine Srbije

Vlada Srbije će Narodnoj skupštini predložiti jednog ili više kandidata za tužioca za ratne zločine (EPA)
Vlada Srbije će Narodnoj skupštini predložiti jednog ili više kandidata za tužioca za ratne zločine (EPA)

Državno vijeće tužilaca utvrdilo je u ponedjeljak konačnu listu kandidata za novog tužioca za ratne zločine, sa koje će prva tri najbolje ocijenjena kandidata biti predložena Vladi Srbije.

Na prvom mjestu rang liste nalazi se Snežana Stanojković, koja trenutno radi kao zamjenik tužioca za ratne zločine, a Vladi će biti predloženi i aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Vlada Srbije će potom Narodnoj skupštini predložiti jednog ili više kandidata za tužioca za ratne zločine, a kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika bit će izabran za novog tužioca za ratne zločine.

Bez šefa od izbora

Na rang listi kandidata za tužioca za ratne zločine Stojković ima 69,6 bodova, Petrović 63,6 bodova,a  Terzić 61,6 bodova.

Na listi su i zamjenik višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić sa 59,2 boda i zamjenik republičkog javnog tužioca Đorde Ostojić sa 40,8 bodova.

Nakon izbora koji su provedeni krajem prošle godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo prvog čovjeka.

Tada je Terzićdobio najveći broj glasova narodnih poslanika – 109, ali to nije bilo dovoljno da bude izabran na novu dužnost, jer nije dobio podršku više od polovine glasova narodnih poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru ove godine, Tužilaštvom za ratne zločine Srbije rukovodi prvi zamjenik i kandidat za novog tužioca Milan Petrović.

Državno vijeće tužilaca je također utvrdilo konačan prijedlog Vladi za tužioce 28 javna tužilaštava u Srbiji.

Za preostala četiri tužilaštva koja nemaju šefa konkurs biti ponovljen iz objektivnih razloga, dok se u jednom čeka dodatna dokumentacija.

Bez političkog utjecaja

Oglas za izbor 88 javnih tužioca objavljen je u septembru 2015. godine, u decembru je Državno vijeće tužilaca dalo Vladi prijedlog s listama kandidata za šefove 55 tužilaštava, dok liste s kandidatima za 33 tužilaštva nisu uopće poslane Vladi.

Novi sastav Državno vijeće tužilaca, koje radi od maja, opredijelio se u slučaju izbora za tužioce javnih tužilaštva da Vladi predloži po jednog najboljeg kandidata, odnosno dvoje tamo gdje su kandidati imali jednak broj bodova, ili je razlika u bodovima manja od jedan.

U tom najvišem tužilačkom organu ističu da je ovo prvi put da Državno vijeće tužilaca štiti samostalnost tužilaca od političkog utjecaja na njihov izbor, što je od posebne važnosti za ostvarivanje ciljeva iz pregovaračkog Poglavlja 23 s Evropskom unijom, koje se bavi pitanjima pravosuđa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO