Referendum o Danu RS-a: Glasalo 55,77 posto biračkog tijela

Republička izborna Komsija za sprovođenje referenduma u bh. entitetu Republika Srpska objavila je u ponedjeljak preliminarne rezultate glasanja u nedjelju.

“Od ukupno 1.219.399 građana RS-a koji imaju biračko pravo, glasalo je 680.116 glasača, odnosno 55,77 posto”, kazao je na konferenciji za medije u Banjoj Luci Siniša Karan, predsjednik Komisije.

“Na referendumsko pitanje ‘Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?’ odgovor ‘Da’ dalo je 99,81 od ukupnoj broja upisanih glasača, a odgovor ‘Ne’ dalo je 0,19 posto od toga broja”, rekao je on.

Karan je kazao da je bilo organizirano 1.885 glasačkih mjesta, a u inostranstvu 27 glasačkih mjesta.

Objava u Službenom glasniku

Na osnovu ovog rezultata glasanja, Republička izborna Komsija za sprovođenje referenduma je potvrdila preliminarne nezvanične rezultate: Da je referendum punovažan u smislu čl. 35 st. 1. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, jer je na njemu glasala natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak.

Polazeći od izloženog, Republička izborna Komsija za sprovođenje referenduma utvrđuje da je republički referendum uspješno obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi te preliminarno proglašava rezultat referenduma punovažnim.

Nakon verifikacije svih rezultata glasanja i protoka vremena, Republička izborna Komsija za sprovođenje referenduma će dostaviti Narondoj skupštini RS-a na usvajanje, a rezultati će biti objavljeni u Službenom glasniku RS-a u roku od 30 dana od dana konstatiranja rezultata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Srebrenici, komisija za provedbu referenduma iznijela je nepotpune podatke o izlaznosti.Podsjećamo, općinske vlasti nisu željele formirati izbornu komisiju, pa je to učinila entitetska komisija za provedbu referenduma.  O izlaznosti i referendumskom danu u Srebrenici izvještava Nadina Maličbegović.  

Published On 25 Sep 2016

U Republici Srpskoj je održan referendum o devetom januaru, danu tog bh. entiteta. Ustavni sud BiH je svojim odlukama referendum proglasio neustavnim i zabranio njegovo održavanje.  Reporterka Al Jazeere je u Banjoj Luci razgovarala sa socijalnim psihologom Srđanom Puhalom.

Published On 25 Sep 2016

Milorad Pupovac smatra da se nije činilo ono potrebno da do referenduma u bh. entitetu Republika Srpska ne dođe i nije bilo spremnosti za rješenje.

Published On 25 Sep 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO