Pupovac: Volio bih da referenduma nije bilo

Milorad Pupovac: Referendumi su u povijesti ovih prostora često završavali tenzijama i sukobima (Pixsell)

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju kako bi volio da do referenduma u bh. entitetu Republika Srpska nije ni došlo.

On je, gostujući na Hrvatskoj televiziji, konstatirao kako su referendumi u povijesti ovih prostora često završavali tenzijama i sukobima.

“Ja se nadam da ovaj referendum neće završiti na takav način. Drugim riječima, da onoga čega nije bilo prije referenduma da će ga biti poslije referenduma, znači razuma i spremnosti da se razgovara”, kazao je Pupovac, kako prenosi Anadolija.

‘Iz BiH ne može nijedan od entiteta’

Istaknuo je kako alternative dogovoru u Bosni i Hercegovini nema, osim da politički lideri triju konstitutivnh naroda i dvaju entiteta počnu preuzimati odgovornost o tome na koji će način biti uređena država Bosna i Hercegovina.

“Iz Bosne i Hercegovine ne može nijedan od entiteta. Iz nje mogu samo pripadnici naroda, koji ionako već odlaze ili su odlazili”, poručio je Pupovac.

Smatra kako nitko nije činio ono što je trebalo da do referenduma o Danu RS-a ne dođe i da je to pitanje trebalo biti riješeno na drugi način, no kako spremnosti za to nije bilo.

Kazao je kako je referendum za političku budućnost predsjednika RS-a Milorada Dodika možda oportuno rješenje, ali kako je pitanje utjecaja na ukupne odnose u Bosni i Hercegovini upitno.

Saradnja je interes i Hrvatske i Srbije

“Oportunost referenduma će se vidjeti tek za nekoliko dana”, rekao je Pupovac.

Budućnost Srba u Bosni i Hercegovini se ne može zajamčiti bez suradnje s ostala dva naroda, ne samo s hrvatskim, na čemu u posljednje vrijeme inzistira Dodik, smatra Pupovac, nego ni bez suradnje s Bošnjacima.

Istaknuo je kako tu suradnju trebaju ohrabrivati i Hrvatska i Srbija, ukoliko žele budućnost Bosne i Hercegovine i dijelovima svojih naroda u toj državii.

Izvor: Agencije