Ivanić: Neće biti referenduma o nezavisnosti RS-a

Mladen Ivanić: Oni koji ne budu htjeli obilježavati 9. januar, moći će da na taj dan rade (Srna)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kategorično tvrdi kako neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske te kako će nakon referenduma o Danu RS-a u ovom bosanskohercegovačkom entitetu 9. januar ostati datum koji će RS obilježavati, prenose agencije.

“Oni koji ga ne budu htjeli obilježavati, treba na to da dobiju pravo. To znači da oni koji ne budu htjeli da obilježavaju 9. januar, moći će da na taj dan rade”, rekao je Ivanić nakon što je u nedjelju u Banjoj Luci glasao na referendumu.

Kaže kako je referendum dijelom bio pokušaj predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata da sve to bude izborna kampanja, ali je Savez za promjene podrškom referendumu pokazao kako taj cilj nije ostvaren.

Normalniji tokovi

Ivanić se pita i zašto je o referendumu napravljena nepotrebna gužva i varijanta “ili – ili”.

“Nadam se da će već od 19:00 časova večeras stvari ući u puno normalnije tokove i da ćemo početi da se bavimo stvarima koje su važne, a ne da pokušavamo jedni druge poniziti. Apelacija o Danu RS-a je bio pokušaj poniženja srpskog naroda i mislim da to nikome nije trebalo”, ustvrdio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne vidi ni razlog za sankcije RS-u, ako će biti promijenjen Zakon o praznicima, 9. januar ostaje praznik sa sadašnjim ili novim nazivom, a oni koji ga ne žele obilježavati mogu taj dan da ne rade.

Kategoričan je kako neće biti referenduma o nezavisnosti RS-a.

“Tog referenduma nema. To je avanturizam, u kojem ja sigurno neću učestvovati”, zaključio je Ivanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije