Putin i Dodik bez posebnih razgovora o referendumu u RS-u

Najvažnija tema razgovora su bili ekonomska saradnja i ekonomski odnosi, prenio je Dodik (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, završenog kasno sinoć u Moskvi, da je dobio potporu naporima za održanje stabilnosti na području Zapadnog Balkana kao i Dejtonskog sporazuma, ali da o pitanju provedbe referenduma o Danu Republike Srpske najavljenog za 25. rujna nisu posebice raspravljali.

“Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda. Naravno da je upoznat i sa dešavanjima vezanim za referendum koji se održava. Poželio je da sve prođe u najboljem mogućem redu i da se razvoj situacije nastavi mirno”, rekao je Dodik.

“Ovo je bila prilika da predsjednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci”, dodao je Dodik.

Ruski predsjednik Dodika je primio u kasnim večernjim satima, a mediji u toj zemlji susretu nisu posvetili gotovo nikakvu pozornost.

Informacija o susretu mogla se pronaći jedino na mrežnim stranicama Ruske gazete gdje je stajalo kako su Putin i Dodik, koji je predstavljen kao čelnik entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, razgovarali “o stanju na Balkanu i međusobnim odnosima te aktualnim međunarodnim pitanjima”.

Ekonomske teme u prvom planu

U Dodikovoj interpretaciji za publiku u Republici Srpskoj, prenosi Hina, susret je bio prilika da Putina “upozna o razvoju političke situacije u BiH te da iskaže svoje mišljenje o tome”.

“Najvažnija tema je bila naša ekonomska saradnja i naši ekonomski odnosi”, kazao je Dodik potencirajući suradnju na planu prerade nafte odnosno rad rafinerije u Brodu koju je ranije kupio ruski “Zarubežnjeft”.

Politička pitanja, kakao je pojasnio Dodik, bila su vezana uz provedbu Dejtonskog sporazuma pri čemu je Putin kazao kako je veoma zainteresiran za stabilnost u regiji i poštivanje međunarodnih ugovora.

“Rusija se bavi Dejtonskim sporazumom i rečeno je da će tako i ostati. Putin je je ukazao na potrebu očuvanja mira i poželio dobro svim ljudima u BiH i Republici Srpskoj”, kazao je Dodik.

Najavio je i kako će se krajem godine naći s predstavnicima Sankt Petersburga i tamo promovirati novo predstavništvo Republike Srpske, što bi, prema Dodiku, “trebalo biti novi zamajac saradnje”.

Izvor: Agencije