Izbor predsjednika SDP-a Hrvatske 19. novembra

Zoran Milanović je najavio da se više neće kandidirati, nakon što stranka nije uspjela dobiti izbore (Reuters)

Unutarstranački izbori u hrvatskoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) za novog predsjednika stranke održat će se 19. studenog, dok će se stranačko rukovodstvo birati na Konvenciji 3. prosinca.

Takav prijedlog Predsjedništva stranke na današnjoj sjednici je potvrdio i Glavni odbor SDP-a, koji je od Predsjedništva zatražio i izvješće o razlozima poraza na izvanrednim parlamentarnim izborima, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Nakon što je aktualni predsjednik stranke Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati, dosad se za njegovog nasljednika javilo osam kandidata.

Kandidature su najavili Tonino Picula, Ranko ostojić, Orsat Miljenić, Domagoj Hajduković, Vesna Škulić, Gordana Sobol i Karolina Leaković, a u subotu im se priključio i Davor Bernardić.

Svi oni nakon raspisivanja izbora i službenog podnošenja kandidature u roku od mjesec dana moraju skupiti 1.000 potpisa potpore, a novog čelnika SDP-a birat će se po načelu “jedan član – jedan glas”.

Milanovićeva isprika

Članovima Glavnog odbora posljednji se puta kao predsjednik na početku sjednice obratio Zoran Milanović.

“Mi smo ljevica, borili smo se za malog čovjeka, to zadržite, ostanite narodna stranka. Nastavite graditi ovu kuću koju smo zajedno gradili, odgovornost da stvari mijenjate na bolje, neka bude vaš cilj”, poručio je Milanović, ispričavši se onima koji je u 10 godina možda povrijedio.

Predsjedništvo SDP-a jednoglasno je u petak odlučilo da će Glavnom odboru stranke predložiti da se prvi krug izbora za predsjednika stranke održi 19. studenoga, a konvencija stranke 3. prosinca, izvijestila je nakon sjednice potpredsjednica stranke Milanka Opačić.

Na izborima u studenom stranka će izabrati novog predsjednika, budući da je Zoran Milanović, koji je SDP vodio od 2007. godine, najavio da se više neće kandidirati na tu funkciju, nakon što stranka, u okviru Narodne koalicije, nije uspjela dobiti parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Da će se kandidirati za tu funkciju ranije je objavilo petero članova stranke – Tonino Picula, Ranko Ostojić, Domagoj Hajduković, Vesna Škulić i Orsat Miljenić.

Izvor: Agencije