NSRS: Prvo referendum, pa odluka Ustavnog suda BiH

Narodna skupština od Vlade Republike Srpske traži da u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima (Ilustracija)

Konačna primjena odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bit će provedena nakon održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, a kroz izmjene i dopune entitetskog Zakona o praznicima, potvrđeno je iz Narodne skupštine RS-a.

Iz parlamenta tog bh. entiteta ističu da se pod postupkom primjene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine podrazumijeva “niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke tog suda i koji još traju”.

“Sve dok je na snazi odluka Narodne skupštine RS-a o održavanju republičkog referenduma, komisija za njegovo sprovođenje nastavlja svoj rad po utvrđenom planu i dinamici”, navode iz parlamenta u Banjoj Luci.

‘Usaglašena sva tri zaključka’

Ukazuju kako su krivo interpretirani zaključci Kolegijuma Narodne skupštine RS-a izneseni u javnosti te napominju da su “sva tri zaključka pročitana i usaglašena na sjednici Kolegijuma, što potvrđuje i stenogram sa sjednice”.

“U zaključcima Kolegijuma naglašeno je da je u toku postupak provođenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kroz niz radnji, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje Odluke, koji je radio tim pravnika, preko sprovođenja republičkog referenduma i onoga što će uslijediti poslije referenduma, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS-a”, navodi se iz Narodne skupštine RS-a.

“U postupku primjene odluke Ustavnog suda o 9. januaru, kao Danu RS-a, Narodna skupština RS-a je iskoristila pravni lijek i nakon višemjesečnog rada pravnog tima iznijela nove činjenice pred Ustavni sud Bosne i HercegovineH. Sve navedene radnje i korištenje svih pravnih sredstava je postupak primjene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz novembra 2015. godine”, dodaju.

U trećem zaključku koji je usvojen rečeno je da se od Vlade RS-a traži da u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima.

Koalicija ‘Domovina’ protiv

“Izražavamo žaljenje što je javnost obmanuta netačnim iznošenjem podataka sa sjednice Kolegijuma i nestručnim tumačenjem donesenih zaključaka, čime je jedan član Kolegijuma pokazao neodgovornost i nerazumijevanje za aktuelnu situaciju”, ukazuju.

Dodaju i kako je u utvrđivanju zaključaka Kolegijuma Narodne skupštine RS-a “konsultovana stručna i politička javnost u RS-u”.

Na kraju napominju kako je Kolegijum Narodne skupštine RS-a zaključke usvojio, s jednim glasom protiv, koji je dala Koalicija “Domovina”, a suzdržanih nije bilo.

Predstavnici svih političkih stranaka čije sjedište je u RS-u glasali su za zaključke Kolegijuma.

Izvor: Agencije