Banja Luka u očekivanju nedjelje i glasanja

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska poručuju da je sve spremno za referendum o Danu RS, 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH usvojio privremenu mjeru kojom se referendum odgađa. U jeku je i medijska kampanja, kojom se građani RS pozivaju da u nedjelju izađu na referendum i glasaju.

Tri dana ostalo je do referenduma. Glasački listići sa pitanjem „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?” su spremni. Većina Banjalučana s kojima smo razgovarali, planira izaći i glasati.

„Republika Srpska treba da postoji. Da njeni građani imaju svoju Republiku u kojoj će se osjećati slobodno”, rekao je Duško Aćimović, stanovnik Banje Luke.

„Svako ima pravo da slavi šta hoće. I on postoji. Nek slavi ko šta hoće. Bujrum”, kazala je Sena Jakovljević, stanovnica Banje Luke.

„Deveti januar će biti. Išla ja il´ ne išla on će se slaviti. Zašto onda da idem. E, to je to. To je trošenje novaca, iskreno”, kazala je Mirjana Maslov, stanovnica Banje Luke.

Građani Brčko distrikta, koji imaju entitetsko državljanstvo RS, mogu da glasaju u susjednoj Bijeljini ili opštini Donji Žabar, jer je supervizor za Brčko zabranio referendum u distriktu. Ostali će glasati na istim mjestima kao i na predstojećim lokalnim izborima.

„Iz prostog razloga što zbog kratkoće vremena ne bismo bili sigurno u poziciji, za vrlo kratko vrijeme, obavijestiti kompletno glasačko tijelo, milion i 219 hiljada 399 građana o promijenjenom glasačkom mjestu”, rekao je Siniša Karan iz Komisije za sprovođenje referenduma.

Razgovor Wigemarka i Ivanića

U jeku je i kampanja, kojom Republička komisija, poziva građane da glasaju. Poziv je na bilbordima Milorada Dodika. Lokalne tv-stanice emituju i promotivni spot.

O referendumu su, koji je izazvao žestoke polemike, pa i ratnu retoriku, u Banja Luci razgovarali član Predsjedništva BiH i specijalni predstavnika Europske unije u BiH. 

„Priča o ratu, to mogu da govore samo avanturisti i, evo izvinite što ću upotrijebiti taj izraz, budale! Normalan čovjek razmišljati o ratu nikad neće, pogotovo oko jedne teme, koja ni najmanje nije toliko važna, a koju su važnom pretvorili nesvjesno mnogi učesnici, a rekao bih posebno međunarodna zajednica”, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

„Svi treba da ostanu smireni. Nema razloga za sukobe zbog ovoga. Bilo kakva priča o ratu je potpuno neodgovorna. Čak bih rekao da je uvreda ljudima, koji su iskusili rat u ovoj zemlji, koji su propatili u ratu na svim stranama. Niko to ne želi da vidi. Niko pri zdravoj pameti ne želi to ponovo da vidi. Mi, kao Evropska unija, to nećemo dozvoliti”, kazao je Lars – Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

Iz Narodne skupštine RS odbacuju tvrdnje opozicije da je referendum prevara. Ponavljaju da je i to dio provođenja odluke Ustavnog suda BiH, kojom je Dan RS, prošle godine, proglašen neustavnim. Nakon referenduma slijedi, kažu, izmjena zakona o praznicima.

Izvor: Al Jazeera