Žestoke reakcije iz Srbije i RS-a na izjavu Sefera Halilovića

Sefer Halilović kaže da se bh. entitet Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 15 dana (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je “zabrinut zbog izjava i prijetnji miru” nekadašnjeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića.

Kako je rečeno Tanjugu u delegaciji Srbije u New Yorku, gdje Vučić učestvuje u radu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, premijer Srbije ne isključuje mogućnost da se vrati u zemlju ukoliko to razvoj situacije bude nalagao.

Banjalučke Nezavisne novine prenijele su da je Halilović “zaprijetio” sukobom, u kojem će, kako je rekao, bh. entitet Republika Srpska nestati ako referendum o Danu RS-u bude proveden.

On je za TV1 rekao da će to značiti “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

‘Nema više Miloševića i JNA’

“Nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”, izjavio je Halilović.

On je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u Bosni i Hercegovini – i na jednoj, i na drugoj strani – ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorioa: “Da, apsolutno. I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer [bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan] Milošević je umro, JNA [Jugoslovenska narodna armija] ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera… Ne može Srbija pomoći RS-u. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcijepi.”

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je izjava Halilovića najveća prijetnja miru i stabilnosti u regiji.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je poručio da je Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS-a, te pozvao međunarodnu zajednicu da hitno intervenira ako joj je, kako je naveo, stalo do mira.

Dačić: Žele ratom uništiti RS

Dačić je naveo da Halilović nije samo “bivši ratni muslimanski komandant, on je nezvanični portparol predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića”.

“Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani”, naveo je.

Svima je jasno da je referendum o Danu RS-a samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi RS, dodaje Dačić.

“Da su hteli kompromis, Ustavni sud [Bosne i Hercegovine] je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali, njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u Bosni i Hercegovini očigledno spremaju”, istakao je.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ocijenio je da su “najnovije prijetnje Srbima u RS-u, koje je uputio ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović, još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala, koji nije bio dobar ni Bošnjacima”.

Dodik: Ratnohuškačke izjave

“Halilović je prazna mješina, koja puca u prazno. To je još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala, koji nije odgovarao ni Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, a koji bi opet da ratuje”, rekao je Dodik za portal Informer.rs.

Dodik je poručio da “RS niko ne može da uništi, niti će nam je neko oteti”.

“Zato ne treba davati značaja takvim nebuloznim izjavama nekakvog Halilovića”, kazao je.

Na pitanje da li je sigurnost RS-a ugrožena, Dodik je odgovorio: “Naše postojanje je ovdje uvijek ugroženo, zato ćemo nastaviti da se borimo za očuvanje RS-a. A kad je riječ o bezbjednosti, ona je jedino ugrožena zbog radikalnih islamista, kojih je sve više na prostoru Bosne i Hercegovine.”

Izvor: Agencije