U Makedoniji izabrana prijelazna Vlada

Zastupnici Sobranja Makedonije potvrdili su novu prijelaznu Vladu, koja će voditi državu do objave službenih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. decembar.

Opozicioni Socijaldemokratski savez, prema dogovoru četiri najjače političke stranke, dobio je ministre u resorima policije, rada i socijalnih pitanja kao i još tri zamjenika ministara.

Makedoniju je ove godine već vodila prijelazna vlada, ali nakon odgode izbora planiranih za 5. juni, Sobranje je prihvatilo ranije predane ostavke ministara iz redova opozicije.

„Očekujem da nam glavni fokus i prioritet bude organizacija fer i demokratskih izbora, kojima niko neće moći osporiti legitimitet i koji će predstavljati kraj političke krize koja Makedoniju drži u agoniji skoro dve godine. Svi članovi Vlade trebaju pokazati liderstvo, vrijeme je da se vlast vrati narodu i da se u fer i demokratskoj atmosferi izabere nova vlada“, rekao je Emil Dimitriev, premijer Makedonije.

„Parlamentarni izbori moraju biti održani i to prijevremeni, kako bismo očuvali i spasili državu od malog kruga funkcionera na vlasti. Izbori moraju biti fer i demokratski kako bi građani imali mogućnost svojom voljom i ubjeđenjem odlučiti ko će vladati. Izbori moraju biti slobodni, kako bi bila zadovoljena potreba građana da žive u slobodnoj Makedoniji“, kazao je Goran Sugareski, poslanik Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Pripreme pred izbore

„Više nema prepreka na putu političkim strankama da 11. decembra organizuju prevremene parlamentarne izbore. Prema izbornom kalendaru 11. oktobra po treći put ove godine biće raspušteno Sobranje, a 20. novembra počinje predizborna kampanja, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Nakon dugih i teških pregovora političke stranke su 20. juna dogovorile minimum reformi kako bi se izbori održali u decembru.

Prvo je proveren birački spisak, te je 30.000 birača za koje nije utvrđen identitet izbrisano sa biračkih spiskova, a dogovoreno je da se još 170.000 birača nađe na posebnom biračkom spisku.

Dogovoreno je formiranje ad hoc tela koje će se u narednih 100 dana baviti monitoringom medija. Reforma koja se tiče medija je i imenovanje nove glavne urednice makedonskog javnog servisa, na predlog opozicionog Socijaldemokratskog saveza, a mandat će joj trajati 100 dana.”

Izvor: Al Jazeera