Komisija za referendum: Žalba na odluku CIK-a

Na svaku odluku CIK-a postoji mogućnost žalbe (Al Jazeera)

Komisija za provođenje referendum u RS-u dostavila je Sudu BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) kojom se odbijaju kao neosnovani zahtjevi te komsije za izvode iz Centralnog biračkog spiska za RS i Distrikt Brčko.

Žalba je dostavljena Apelacionom odjeljenju Suda BiH, potvrđeno je iz komisije.

Prethodno je Komisiji za provođenje referenduma dostavljena pomenuta odluka CIK-a.

CIK je jučer odbio kao neosnovan i nedopušten zahtjev referendumske komisije iz Republike Srpske za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu RS-a, najavljenog za 25. septembar.

Postoji mogućnost žalbe

“Odluka je donesena većinom glasova, a zahtjev je odbijen kao neosnovan jer referendumska komisija nije legitimno tijelo koje može dobiti traženi materijal“, rekao je na konferenciji za štampu predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Odluka još nije pravosnažna, a na svaku odluku CIK-a postoji mogućnost žalbe.

Referendum bi se trebao održati 25. septembra.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije danas je izjavio kako će biti održan referendum o Danu RS-a i kako on nije usmjeren na secesiju tog bh. entiteta iz BiH.

On je rekao kako je u petak ujutro obavio konsultacije sa svim političkim liderima i kako je postignut jedinstven stav da referendum bude održan, čak i u slučaju da bude zabranjen.

Izvor: Agencije


Povezane

Centralna izborna komisija BiH je odbila zahtjev entitetske Republičke komisije za referendum RS-a da joj dostavi izvod iz centralnog biračkog spiska.Izvod je neophodan za provođenje referenduma o Danu RS-a 25. septembra.  Odluka je donesena većinom glasova, a zahtjev je odbijen kao neosnovan i nedopušten jer, kako je navedeno, referendumska komisija nije legitimno tijelo koje može […]

Published On 01 Sep 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO