Dodik: Ne povlačim se i ako mi zabrane politički rad

"Što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate", rekao je Dodik (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se neće povući čak i ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pokrene “bonske ovlasti” i zabrani mu političko djelovanje.

“Bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primijenjivana, primijenjivana su protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio”, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Predsjednik RS-a je istakao da ovaj referendum o danu RS-a, zakazan za 25. septembar, nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju RS-a.

“Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam”, kazao je Dodik.

‘Nije dobro imati s Amerikancima probleme’

Pretpostavlja, kaže, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja, te oduzimanja nadležnosti da će sve opet biti vraćeno na priču da je “dara prevršila mjeru”, pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red.

Osvrnuvši se na saopštenje Ambasade SAD-a u BiH da je referendum antidejtonski, Dodik je rekao da niko ne treba da krši Dayton i zalaže se za to da se treba vratiti “slovu” Daytona.

“Ne vjerujem da je moguće ubijediti civilizovani svijet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum – izjašnjavanje naroda – kršenje međunarodnog ugovora. Uglavnom, što se tiče Amerikanaca nije, naravno, dobro sa njima imati probleme, ali, dođete u poziciju nekada da morate”, rekao je Dodik za RSE.

Upitan da li ima nekog “keca u rukavu”, Dodik nije konkretno odgovorio, ali je rekao da će na referendum izaći čim se ujutru probudi.

Izvor: Agencije