Cvijanović: Referendum u RS-u će biti održan

Nema krivične odgovornosti za ono što spada u domen političkih odluka, kaže Cvijanović (Anadolija)

Premijerka bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je u Sarajevu kako će referendum o Danu RS-a biti održan u tom entitetu u nedjelju. 

Na upit hoće li, ukoliko se provede referendum koji je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, biti krivičnih gonjenja, Cvijanović je naglasila kako je riječ o “trodimenzionalnom pitanju”.

“Po onim aktivnostima koje se provode, referendum će biti održan. Što se tiče krivičnog progona, ne znam na koga mislite. Odluku o referendumu je donijela Narodna skupština RS-a i ona je donesena na volju svih poslaničkih klubova u RS-u, tamo imate desetine poslanika koji su čvrsto stali iza te odluke. Druga dimenzija pitanja, šta znači da li, ako se izjašnjava volja, treba da se hapse narodni poslanici, ministri, državni službenici, vojnici, policajci, poljoprivrednici, veterani rata… O čemu pričamo ovdje, je li to obrazac? Kako su stručnjaci rekli, koji se bave pravom, nema odgovornosti za ono što spada u domen političkih odluka. EU je zasnovana na standardima izjašnjavanja građana putem referenduma. Plasira se iskrivljena teza kako neko provodi aktivnosti protiv vladavine prava”, naglasila je Cvijanović.

Apelacija Ustavnom sudu BiH

U Banjoj Luci predsjednik Republičke komisije RS-a za provođenje referenduma Siniša Karan izjavio je da će Komisija uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke Apelacionog vijeća da proglasi nedopuštenom njenu žalbu.

Entitetska komisija se žalila nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbila zahtjev za dostavljanje centralnog biračkog spiska.

Karan je rekao i da će u više od 30 općina RS-a danas biti dostavljen glasački materijal, dok će u ostalim općinama i gradovima cjelokupna distribucija biti završena sutra.

Ustavni sud BiH u subotu je odbio zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je, povodom ove odluke Ustavnog suda BiH, kazao da nema odgađanja i pozvao građane RS-a da 25. septembra izađu na referendum.

“Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće”, rekao je Dodik.

Naglasio je da Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

“Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum”, rekao je predsjednik RS-a.

Narodna skupština Republike Srpske tražila je preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine, kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske. Odlukom Suda tada je 9. januar proglašen neustavnim.

Preispitivanje odluke

U saopćenju Ustavnog suda navodi se kako je to tijelo razmatralo zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke Ustavnog suda koja se odnosi na ocjenu ustavnosti određenih odredi Zakona o praznicima RS-a.

Dodaje se kako uvjet za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno utjecati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, a koja razumno nije mogla biti poznata stranci.

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike srpske neustavnim, nakon čega su zvaničnici iz tog bh. entiteta u Narodnoj skupštini donijeli odluku o održavanju referenduma o Danu Republike 25. septembra.

Referendumom će se od građana tražiti da se izjasne o tome treba se li 9. januar obilježavati i proslavljati kao Dan Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Medijsku kampanju za lokalne izbore SNSD preusmjerava na kampanju za održavanje referenduma o Danu RS-a

Published On 18 Sep 2016

Civilizacijski posmatrano, odluke Ustavnog suda BiH se ne izvršavaju, jer u BiH ne postoji pravna kultura koja to podrazumijeva.

opinion by Zarije Seizović
Published On 18 Sep 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO