CG: Centralni birački spisak kontrolira policija

Za manje od mjesec dana održavaju se redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Kampanje političkih stranka su u jeku, kao i rasprave o regularnosti popisa birača.

Dio opozicije tvrdi da je petina glasača namjerno preseljena na druga biračka mjesta, te da i dalje ima umrlih i tzv. fantomskih birača.

Vlast poručuje kako će popis biti pročišćen na vrijeme, te da priče o njegovoj neregularnosti ne stoje.

Kontrola centralnog biračkog spiska u Crnoj Gori, nekada pod ingerencijom općina, sada je u rukama MUP-a.

Ministra iz opozicije najviše brine to što zbog novog zakona o spisku čak petina birača, njih više od 100 hiljada, mijenja mjesto glasanja.

Sređivanje spiska

MUP je otvorio posebnu liniju kako bi ih na vrijeme obavijestio.

“Ponajveći problem ovih izbora je ova migracija birača, zbog toga smo ovoliko uporni da probamo taj problem da riješimo. Na nama je da sredimo birački spisak, učinimo sve što možemo u skladu sa zakonom, i to ćemo uraditi”, ističe Goran Danilović, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore.

Dio opozicije koji nije u prijelaznoj vladi, smatra da izmještanje birača ugrožava regularnost izbora i destimulira njihovo glasačko tijelo. Tvrde da je spisak i dalje pun preminulih i “fantomskih” glasača.

“Jasno je da mi imamo veliki broj ljudi koji je 2006. na referendumu ostvario svoje biračko pravo i više se nije vraćao u Crnu Goru, ali su pod znacima navoda oni i dalje ostvarivali svoja biračka prava kroz ljude koji su dolazili i umjesto njih glasali”, kaže Milan Knežević, član Demokratskog fronta.

Vladajuća partija tvrdi da zbog novog sistema elektronske identifikacije, glasanje umrlih osoba i ‘fantoma’ nije moguće, a da je birački spisak jedan od najboljih u regiji.

Odgovor vlasti

Preseljenje dijela birača ne vide kao ozbiljan problem.

“Jedan veliki dio toga, govorimo o 40 ili 50 hiljada tih preseljenja je u stvari samo drugačiji naziv jednog istog biračkog mjesta ili podjela jednog biračkog mjesta, zato što na jednom mjestu može da glasa samo hiljadu građana”, navodi Predrag Sekulić iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

No, prvi čovjek MUP-a upozorava da bez prečišćenog spiska i razriješenih dilema na njega neće staviti potpis.

“Nemam nikakvu unaprijed smišljenu namjeru da ne potpišem, i kao političar želim da se politički takmičim, ali nemam namjeru da potpišem bilo šta, to sigurno neću uraditi”, kaže ministar Danilović.

‘Rješiv problem’

U Centru za demokratsku tranziciju vjeruju da će se problemi riješiti. Kažu da je spisak dostupniji nego ikada ranije, a da će njegovo konačno “čišćenje” biti pokretanje AFIS sistema, koji bazu otisaka prstiju u MUP-u upoređuje sa dokumentima.

“Kada se sprovede to testiranje uparivanje otisaka, moći ćemo sa sigurnošću da tvrdimo da li u toj bazi ima ili nema problematičnih lica, da ne koristim taj kolokvijalizam – fantoma”, ističe Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.

Na crnogorskom biračkom spisku, prema posljednjim podacima, ima gotovo 530 hiljada osoba, a po zakonu se mora zaključiti deset dana pred izbore zakazane za 16. oktobar.

Izvor: Al Jazeera