Dvoje ruskih novinara uhapšeno na Kosovu

Novinari su uhapšeni u Velikoj Hoči u četvrtak oko 18:30 sati, a zatim prebačeni u Prištinu (Getty Images)

Novinari ruskog News Fronta Oksana Sazonova i Sergej Belous uhapšeni su u četvrtak navečer na Kosovu i nalaze se u Centru za strane državljane u toj zemlji.

Al Jazeeri je iz tamošnje policije potvrđeno da su dvije osobe uhapšene te da se provjerava da li su nelegalno boravili na Kosovu.

Vjerovatno će tokom dana biti izvedeni pred sud i deportirani u Srbiju, rekao je direktor News Fronta Konstantin Knirik, javlja agencija Sputnik.

Uskoro deportacija u Srbiju

“Informativni val prisilio je ‘kosovske vlasti’ i njihove supervizore da donesu odluku o deportaciji. Prema mojim informacijama, oni će uskoro biti deportirani u Srbiju, a tamo će već sve biti dobro”, napisao je Knirik na svojoj Facebook stranici.

Oksana Sazonova i Sergej Belous boravili su navodno na Kosovu kako bi organizirali posjetu Rusiji za djecu sa tog područja, a usput su snimali i pravoslavne manastire, radi budućeg dokumentarnog filma o Kosovu, navodi Sputnik.

Novinari su uhapšeni u Velikoj Hoči u četvrtak oko 18:30 sati.

“Novinare su optužili za nelegalan boravak na Kosovu, konfiscirali im fotografsku opremu. Ne dozvoljavaju im kontakt s bliskim osobama, niti s predstavnicima diplomatske misije Rusije u Srbiji”, napisao je Knirik.

On je rekao da je telefonom razgovarao s Oksanom Sazonovom.

“Izgleda da su se kosovske vlasti na kraju sjetile da je njihova teritorija enklava zapadne demokratije, pa su joj dali pravo na telefonski poziv“, dodao je on.

Ruska ambasada u Srbiji preduzima napore u cilju oslobađanja ruske novinarke Oksane Sazonove i njenog kolege, ukrajinskog državljanina Sergeja Belousa, koji su uhapšeni na Kosovu, rekao je neimenovani izvor u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, prenosi Tass.

“Ruska ambasada u Srbiji i njena kancelarija u Prištini, uz pomoć UNMIK-a i EULEX-a, preduzimaju intenzivne napore radi brzog oslobađanja novinara”, saopćio je isti izvor.

Dva ruska novinara su, kako je naveo, u pritvoru u Prištini i na teret im se stavlja ilegalan prelazak granice, mada su, kaže, oni prešli administrativnu liniju bez viza i bez ikakvih problema preko legalnog prelaza, a ne ilegalnim putevima.

Uključene i diplomate

“Mi smo već angažirali advokata, a u ovaj slučaj su uključene i diplomate”, kaže Knirik.

Kazao je da će novinari u petak vjerovatno biti izvedeni pred sud, koji će im izreći novčanu kaznu u iznosu od 2.500 eura i deportirati ih u Srbiju.

“Uglavnom su im postavljali pitanja o tome šta su snimali i zašto. Obrisali su sve materijale koje su oni uspjeli snimiti tih dana. Trebalo bi reći da je njihov cilj posjete bio susret s ugroženom srpskom porodicom na Kosovu, jer su novinari planirali pozvati njihovu djecu da posjete Rusiju. Osim toga, Sazonova i Belous su pripremali i materijal za film o pravoslavnim svetinjama”, rekao je Knirik.

Izvor: Al Jazeera i agencije