Srbija: Uhapšena trojica sudija

Dva predsjednika suda i jedan sudija uhapšeni su u Srbiji zbog sumnje da su primali mito kako bi osuđenima odložili kazne zatvora, ili im omogućili da u potpunosti izbjegnu odlazak u zatvor.

Dan kasnije, u Srbiji, stručna javnost postavlja pitanja. Zašto je u akciji sudjelovala Bezbjednosno informativna agencija, zašto su osumnjičenim sudijama objavljena puna imena i je li riječ o najavi opsežnije akcije, ili pojedinačnom kaznenom otkriću?

Osim o činjenici da je uhapšen sam vrh sudstva u dva grada u Srbiji, javnost je odmah obavještena i o njihovom identitetu. S druge strane, o osuđenom cariniku, na čijem su odlaganju zatvora navodno radili, objavljeni su samo inicijali. 

Dan kasnije, poljuljano povjerenje u sudstvo glavna je tema o kojoj se priča.

Građani začuđeni

Građanin Beograda Stevan Antić šokiran je događajima o čijim detaljima doznaje iz štampe.

„Juče sam pročitao da su neke sudije uhapšene, znači ovde sve može i sve ne može u ovoj državi. Neko ko ima ljude, on sve može, neko ko nema.. Za mene, običnog građanina, sud zasigurno važi. Za one, sa malo višeg nivoa, verovatno da ne važi“, dodaje.

I Beograđanka Boba Perović skeptično gleda na događaje.

„Smatram da ovo sadašnje sudstvo daleko je bolje nego što je bilo, ali znate, bez obzira na sve, daleko im lepa kuća“, dodaje.

Konstantin Mitić Vrankić iz Udruženja sudija Srbije smatra da su sudije nepravedno na lošem glasu.

„Građani imaju percepciju o mnogo većoj korupciji u pravosuđu nego što ona zaista postoji. Ne bih se usudio da kažem da ta korupcija uopšte ne postoji, ali sa visokim stepenom sigurnosti mogu da kažem da je minimalna i mnogo manja nego u drugim sektorima društva i elementima državnog aparata“, dodaje.

Vijest da je uhapšen neko iz pravosuđa, za stručnu javnost zanimljiva je jer se takve vijesti, kažu, ne čuju često. Rano je, pak, reći znači li ovo i konačan obračun sa korupcijom kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

„Dobili smo na osnovu vesti koja je prvobitno saopštena nešto što zvuči kao da je tužilaštvo rešilo da ispita te slučajeve, da vrši neku opsežnu istragu i da su eto otkrili da se takva situacija dogodila u Šapcu, odnosno Loznici. Međutim, onda je stiglo i saopštenje iz MUP-a koje daje jedan ipak drugačiji prizvuk celoj stvari, gde se može zaključiti kao da je reč o izolovanom slučaju koji je otkriven“, dodaje. 

Upitan potez MUP-a

Za advokata Božu Prelevića upitan je i potez MUP-a, koji je u javnost izašao sa imenima osumnjičenih čija krivica tek treba da se dokaže.

„Zanimljivo je da jesu objavili puna imena i prezimena, iako su samo dva dana pre toga u toj velikoj akciji “Ciklon” objavljivali narko dilere pod inicijalima.Konstantin Mi U tim zanimljivim slučajevima, pa bilo je to skoro i sa špijunom, u roku od dva tri dana napravite sporazum, neko prizna krivicu , nekako mi to deluje na rad koji nije dovoljno transparentan i vi ne vidite šta se u samom predmetu desilo“, dodaje. 

I dok je ministarka pravde uvjerena da će nadležni organi efikasno postupati u ovakvim slučajevima kako bi se u što kraćem roku došlo do pune istine , Prelević podseća na slučaj sudije Blagoja Jakšića, člana Viskog sudstva Srbije, uhapšenog 2011. pod optužbom za krivično delo visoke korupcije – pet godina kasnije, slučaj i dalje nema pravosnažnu presudu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Dva predsjednika suda i jedan sudija su uhapšeni u Srbiji zbog sumnje da su primali mito kako bi osuđenima odložili kazne zatvora ili im omogućili da u potpunosti izbjegnu odlazak u zatvor. Dan kasnije, u Srbiji stručna javnost postavlja pitanja – zašto je u akciji sudjelovala Bezbjednosno informativna agencija, zašto su osumnjičenim sudijama objavljena puna […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO