Prisluškivanje: Prve optužnice u Makedoniji

Makedonsko Specijalno javno tužiteljstvo podiglo je prve dvije optužnice za krivična djela koja proizlaze iz nezakonito prisluškivanih razgovora.

Mediji prenose da je riječ o optužnicama protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ministra transporta i komunikacija Mileta Janakieskog.

Prvi slučaj se, kako je prenijela Makedonska radiotelevizija, odnosi na uništavanje dokumenata pribavljenih nezakonitim prisluškivanjem, što su izvršili zaposleni u Petoj upravi Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije.

Drugi slučaj, proizlazi iz prisluškivanog razgovora vođenog između visokih nosilaca izvršne vlasti 1. juna 2013. godine.

Glavni tužiteljica Katica Janeva pozvala je makedonski parlament da prihvati prijedlog za izmjenu zakona o zaštiti svjedoka, da se ne bi odugovlačile istrage i procesuiranje predmeta proisteklih iz nezakonito prisluškivanih razgovora.

Nasilje nad predsjednikom općine Centar

U prvom slučaju je optuženo sedam osoba koje su, kako se navodi, organizirale uništavanje dokaza u vezi sa neovlaštenim prisluškivanjem u periodu od 2008. do 2015., prenosi Deutsche Welle.

U drugom slučaju, kako se navodi, optuženo je 14 osoba koje su počinile ili podstrekivale nasilje tokom protesta ispred općine Centar u junu 2013. godine.

DW navodi da je glavna tužiteljica odbila da otkrije identitet optuženih, ali je, kako se ističe, jasno da detalji iznijeti u drugom slučaju imaju jasnu vezu sa bivšim premijerom i liderom vladajuće VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim i bivšim ministrom saobraćaja Miletom Janakieskim.

Riječ je, naime, o telefonskom razgovoru Gruevskog i Janakievskog od 1. juna 2013, koji je ranije objavila opoziciona SDSM Zorana Zaeva, a u kojem se Gruevski i Janakijeski dogovaraju o nasilju nad predsjednikom te općine Andrejom Zernovskim i članovima Općinskog vijeća.

“Tužiteljstvo će nastaviti da radi, tako da će građani saznati istinu o tome ko je i na koji način od 2008. do 2015. godine počinio zločin koji proističe iz neovlaštenog prisluškivanja razgovora. Koji su to koji su se obogatili na štetu građana i ko je to ko će morati da vrati oteto od građana”, rekla je Janeva.

Makedonijom trenutno upravlja prijelazna Vlada u koju je ušla opozicija. Na najavljene izbore u decembru svi gledaju kao na početak rješavanja političke krize.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO