Novo zaduživanje ili ‘prepakiranje’ u RS-u

Vlada bh. entiteta Republika Srpska se od početka godine zadužila više od 186 milijuna eura emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Prošlog tjedna su održane dvije aukcije, samo nekoliko dana prije uplate prve tranše MMF-a. Entitetski predsjednik Milorad Dodik kaže kako to nije novo zaduživanje, nego prepakiranje.

Prosvjetni radnici u Republici Srpskoj još čekaju naknade za prijevoz. Isplaćen im je dio dugova iz prošle godine, a novu isplatu očekuju uskoro, kaže predsjednik entitetskog Sindikata obrazovanja i kulture Dragan Gnjatić.

“Ministarstvo je obavezno da sve to isplati. Znam da duguju za novembar i decembar za osnovno obrazovanje. Lokalne zajednice uglavnom isplaćuju za srednje obrazovanje. Za ostale institucije su dugovanja tu negdje, pet ili šest mjeseci”, kaže Gnjatić.

Dodik: Nije zaduženje nego prepakiranje

Vlada RS-a je zbog toga i organizirala aukcije trezorskih zapisa i obveznica, poručuje entitetski predsjednik Milorad Dodik. Tim novcem će, kaže, vraćati stare dugove.

“To je samo prepakivanje. To nije novo zaduženje jer se tim novcem vraćaju stare obaveze i mi želimo da očuvamo status dobrog povjerioca, odnosno onoga koji izvršava svoje obaveze”, rekao je Dodik.

Od početka godine Vlada RS-a organizirala je osam aukcija za prodaju trezorskih zapisa i šest za prodaju obveznica.

Tim aukcijama prikupili su više od 186 milijuna eura – više od 115 milijuna aukcijom obveznica i 71 milijun prodajom trezorskih zapisa.

“Entitetske vlasti u Banjaluci stalno tvrde kako je ovaj entitet među srednje zaduženim zemljama po svim parametrima. Ipak, prošle godine su ustanovili prioritete u isplatama iz budžeta. Na prvom mjestu to su rate kredita, a zatim isplata penzija”, izvještava reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Zbog toga su i dalje na čekanju za isplatu i neke parlamentarne stranke u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore.

Branislav Borenović, predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP), kaže da su i sami računali koliko je RS zadužena.

“Kako objasniti činjenicu da se za otplate kredita na godišnjem nivou izdvaja iznos od blizu 750 miliona maraka, a 2008. to je iznosilo 120 miliona maraka. Skoro šest puta više se u budžetu izdvaja za vraćanje kredita nego što je to bilo prije i 44 posto izvornih prihoda iz budžeta ide na vraćanje kredita”, kaže Borenović.

Prezaduženi fondovi opterećuju proračun

Ekonomist Damir Miljević smatra da je pogubno dugove vraćati novim zaduživanjem.

Smatra da je gospodarska aktivnost jako loša te da bi krediti za investicije povećali prihode u proračunu koji opterećuju, kako kaže, prezaduženi fondovi.

“Mislim prije svega na penzioni fond, na zdravstveni fond, na neodrživu situaciju da na jednog zaposlenog dolazi jedan penzioner, na to da još uvijek imamo preko 130 hiljada nezaposlenih”, kaže Miljević.

Miljević ističe kako entitietska Vlada i vladine institucije puno novca duguju dobavljačima.

Kaže da o tome nitko ne daje službene informacije te da su apetiti Vlade, kako je rekao, preveliki za građane i gospodarstvo.

Izvor: Al Jazeera