Vučić: Branimo se od jutra do sutra

Srbija je bila i bit će uz Republiku Srpsku i ostaju u najboljim mogućim odnosima, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ranije su on i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić političkim liderima bh. Srba u Beogradu saopštili da Srbija neće podržati najavljeni referendum o Danu RS-a.

Vučić se potom sastao s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Beogradu, te kazao novinarima kako je razgovor o saradnji Srbije i BiH nešto što je dobro i važno za region u vrijeme nepotpune stabilnosti.

Izetbegović: Odgovoran potez Beograda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas za Fenu da je odluka vlasti Republike Srbije da ne podrže najavljeni referendum u RS-u odgovoran potez, znak dobre volje i zrelosti politike Beograda u kritičnom trenutku.

“Uvjeren sam da očuvanje poretka uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realan osnov za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak”, rekao je Izetbegović.

Komentirajući konstataciju da Srbija, ipak, nije nzaustavila Milorada Dodika u namjeri da održi referendum, Izetbegović je rekao da Srbija ima obavezu podržavati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno suprotstavljati se antidejtonskim aktivnostima, ali izostanak snažnijeg pritiska srbijanskog vrha na entitetske vlasti da odustanu od referenduma nije neočekivan potez.

Kazao je kako Srbija  vlastima RS-a na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom očigledno želi prepustiti punu odgovornost za odluke i postupke.

 

“Ni krivi, ni dužni, ne dirajući nikoga, doveli smo se u neverovatno defanzivnu situaciju, da se branimo od jutra do sutra, ali ćemo izaći iz te situacije zajedno sa Republikom Srpskom”, kazao je premijer Srbije.

Na pitanje reporterke Al Jazeere Anne Marie Ćurčić zašto Srbija nije podržala referendum u RS-u, Vučić je odgovorio:

„Srbija nije pitana, nije se mešala, ali samo da svima bude jasno, pošto vidim da bi mnogi da igraju na kartu srpskog nejedinstva – ovi su ratni huškači, a ovi su izdajnici.. Nije ovo vreme u kojem je [Slobodan] Milošević uvodio sankcije [Radovanu] Karadžiću, [Boris] Tadić pisao negativne tekstove o [Miloradu] Dodiku. Mi mislimo sve dobro i pristojno o Dodiku, [Mladenu] Bosiću i [Mladenu] Ivaniću. Srbija je bila i biće uz RS i to je naša obaveza, to je naše pravo i mi se time dičimo. Svako ko pomisli da može da gazi RS, takođe mora da zna da je to nemoguće jer je Srbija uz RS.“

Na pitanje šta Srbija planira uraditi vezano za zahtjev Tužilaštva BiH o istrazi protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, premijer Srbije je rekao: „Srbija poštuje predsednika RS Milorada Dodika“.

Čović: Nakon referenduma, nema promjena

Čović je kazao kako je i ranije pretpostavljao da će se referendum u RS-u održati, ali i dodao kako ne treba komentarisati odluke Ustavnog suda, koji je referendum proglasio neustavnim, te Vijeća za provedbu mira, koje je pozvalo vlasti RS-a da ne održe referendum.

Rekao je kako su stvorene pretjerane tenzije te kako smatra da se 26. septembra, dan nakon najavljenog datuma za održavanje referenduma, neće ništa promijeniti.

„Ja sam i do sada imao stav da vlasti u RS mogu sukladno zahtjevu građana RS donositi te i slične odluke, s tim da moraju korespondirati s Ustavnim sudom i Ustavom.“, kazao je Čović.

Podsjetio je kako je u BiH već mjesecima u toku predizborna kampanja uoči lokalnih izbora te da djelomično zbog toga rastu tenzije.

Ranije u četvrtak, nakon sastanka s političkim liderima bh. Srba, Nikolić i Vučić su poručili da nisu pružili podršku održavanju referenduma, ali da ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova u RS-u.

Govoreći o saradnji, Vučić je kazao kako su on i Čović izrazili uvjerenje da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće značajno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

“Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti”, rekao je Vučić, dodajući da se to postiže prije svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Čović je ocijenio da odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, ukazujući da će u toj zemlji naredne sedmice biti završena predizborna kampanja.

On je istakao da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene i funkcije.

“Zato to ne bih komentirao. A i moja je obveza da brinem o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj će vrlo brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mjesto”, rekao je Čović.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu podržali namjeru Republike Srpske da održi referendum o danu RS-a, ali ne žele utjecati na promjenu političkih stavova u tom bh. entitetu, saopćeno je nakon sastanka državnog vrha Srbije sa političkim liderima Srba iz BiH u Beogradu. Izvještava Marko Subotić.

Published On 01 Sep 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO