Trump na posteru festivala MESS

Trumpov lik poslužio je za poster Festivala (Festival Mess)

Ovogodišnji 56. Internacionalni teatarski festival MESS, predstavljen fotografijom kontroverznog američkog političara Donalda Trumpa, od 30. septembra do 9. oktobra, predstavit će 19 predstava iz 16 zemalja.

Festival počinje u petak, 30. septembra, u Sarajevskom ratnom teatru koreografskom predstavom “Ispravak“, češkog reditelja Jirija Havelke.

Kroz deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava, dok će četiri dodatne igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije.

Glasnogovornica Festivala Una Bejtović ističe kako su predstave širokog estetskog dijapazona te predstavljaju mlade umjetnike i umjetnice, ali i one etablirane. 

Pored ostalih, publici će biti predstavljena predstava “Ispravak” iz Republike Češke, “Galeb” iz Mađarske, “Konferencija ptica” iz Slovenije, “Gorski divovi” iz Italije, “Galeb” iz Litvanije, “Zvuk vatre” iz Meksika, “Forecasting” iz Francuske, “Rodoljupci” iz Srbije, “Einsteinovi snovi” iz Makedonije, “Tri zime” iz Hrvatske i druge.

Iz BiH pred publikom će zaigrati glumačka postavka predstave “Žaba” i “Mi smo oni na koje su vas roditelji upozoravali”.

Bejtović posebno izdvaja predstavu “Dok sam čekao” iz Sirije, koja donosi priču o mladiću brutalno pretučenom na prelasku granice.

Simbol površnosti i banalnosti

Pažnju javnosti privukao je oficijelni poster ovogodišnjeg MESS-a. Na njemu je fotografija očiju i kose kontroverznog američkog političara Donalda Trumpa, koji je trenutno u utrci za američkog predsjednika.

Tokom predizborne kampanje, koja je u toku, Trump nije štedio rasističke i homofobne komentare, koji su pokrenuli lavinu osuda.

Upravo njegov lik poslužio je za poster Festivala, jer je on ove godine posvećen “ličnom i političkom aspektu naše svakodnevnice”.

“Na taj način je i vizualni identitet Festivala simbol današnje banalnosti zla, sprovođenje agresivnih kapitalističkih matrica i opasne površnosti. Predstave se bave političkim kroz lično i dekonstrukcijom nacionalnog narcizma. Vjerujemo da će biti različitih teatarskih estetika za različite ukuse, a kao ranijih godina, i za sve uzraste”, poručila je Bejtović.

Rezervacija ulaznica počela je danas, a u toku naredne sedmice očekuje se i početak prodaje. 

Izvor: Agencije


Povezane

Grand Prix 55. internacionalnog teatarskog festivala pripao je predstavi ‘Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom’, teatarske grupe Vaca 35 Teatro en Grupo.

Published On 12 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO