Kosovo: Odgođena rasprava o demarkaciji

Premijer Kosova Isa Mustafa povukao je s dnevnog reda sjednice Skupštine Kosova glasanje o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Na sjednicu nisu došli zastupnici Srpske liste, koji su dio vladajuće koalicije, a time vlast nema potrebnu dvotrećinsku većinu.

Opozicijske stranke protive se sporazumu, jer tvrde da Kosovo gubi dio teritorija. Ispred zgrade Skupštine traje prosvjed u organizaciji opozicijskog Samoopredjeljenja.

Iz Kosovske policije je saopćeno da su jutros zaplijenili 50 torbi s tzv. molotovljevim koktelom, u okviru sigurnosnih provjera uoči sjednice i najavljenog prosvjeda.

Sporazum o demarkaciji je jedan od ključnih uvjeta za viznu liberalizaciju za Kosovo.

Uoči sjednice, stotine policajaca s opremom za razbijanje prosvjeda bilo je raspoređeno je oko zgrade kosovske Skupštine i Vlade.

Novi protesti opozicije

Predsjednik Skupštine, ujedno i predsjednik Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli, poručio je uoči sjednice da “svi trebaju biti smireni i misliti o budućnosti”, kao i da “Kosovo ne bi trebalo ugroziti odnose sa SAD-om i europskim zemljama”, prenose kosovski mediji.

“Zastupnici trebaju razmisliti žele li da bude ostvaren napredak prema europskim integracijama, ili preferiraju nazadovanje”, rekao je Veseli.

Vođa pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je kazao: “Prosvjedujemo mirno, ali smo uznemireni. To ne znači da ćemo dozvoliti ratifikaciju sporazuma koji Kosovu uzima više od 8.000 hektara zemlje. Vjerujem da će naš prosvjed uspjeti i da će to biti kraj ove vlasti.”

Predsjednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je ranije da postoji mogućnost da, zajedno s kolegama te članovima Vlade iz redova srpske zajednice, ne prisustvuju sjednici na kojoj se odlučuje o ratifikaciji sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Aktiviranje suzavca

Kao razlog naveo je lošu sigurnosnu situaciju.

“Najavljuju se protesti, bezbednosna situacija je loša i ne isključujem mogućnost da ne budemo u Prištini zbog toga”, izjavio je Simić Tanjugu.

Prethodno su, tokom skupštinskih sjednica, ali i sastanaka predsjedništva Skupštine Kosova, zastupnici opozicije više puta aktivirali suzavac i tako onemogućavali zasjedanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije