Kovač: Ako bude potrebno, Hrvatska diže žicu

Hrvatska je do sada pokazala da je uspješno odradila svoju ulogu tranzitne zemlje, tvrdi ministar (Reuters)

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je kako je njegova zemlja spremna za novi val izbjeglica te daće podići žicu ako bude potrebno, kako bi zaštitila svoju državnu granicu.

“Hrvatska je spremna ukoliko dođe do novoga vala (izbjeglica). Do sada smo to uspjeli raditi bez žice. Međutim, ako bude potrebe podići žicu, mi ćemo podići žicu”, poručio je Kovač, a javlja Anadolija.

Kovač je ovo izjavio nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država učesnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Potsdamu.

“Naš je stav da Hrvatska nije zemlja useljeništva nego da može biti samo tranzitna zemlja”, poručio je Kovač.

On smatra kako je Hrvatska do sada pokazala da je uspješno odradila svoju ulogu tranzitne zemlje za izbjeglice i migrante zajedno sa Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom.

‘Ostati humani’

„Mi ćemo tu suradnju, ako bude potrebno, ponovno oživjeti. Bili smo uspješni, humani, ali sigurno nećemo biti zemlja useljeništva“, poručio je.

Kovač je konstatovao kako se Mađarska novom žičanom ogradom na granici priprema za novi izbjeglički val, ali da se i druge zemlje pripremaju za to.

Osvrnuo se i na diplomatski sukob sa Srbijom i pozvao je ponovno tu državu na dobrosusjedsku saradnju te na ispunjavanje obaveza za ulazak u Europsku uniju.

Izvor: Agencije