Informatika u Srbiji ostaje izborni predmet

Od ove školske godine u osnovnim i srednjim školama Srbije izvodit će se savremenija nastava informatike. Ipak, taj predmet u osnovnim školama ostaje izborni, jer je Nacionalni prosvjetni savjet odbilo prijedlog resornog Ministarstva da informatika postane obavezna za sve učenike od petog do osmog razreda. U Ministarstvu kažu da neće odustati od prijedloga.

Kompjuteri i nove tehnologije svakodnevnica su osnovnoškolaca. Osnovci uživaju dok igraju videoigre, a posebno kada su to igrice i junaci koje su sami osmislili i napravili. Učesnik Komp kampa Nikola Elezović kaže da je zadovoljan novim pristupom.

“Jako je zabavno praviti igricu, čak i više nego da je igraš, jer tu tvoja mašta radi bez granica”, dodaje.

Informatička pismenost

Komp kamp, koji se nalazi na Fruškoj Gori, godinama okuplja djecu koja žele naučiti kompjuterske programe. Ovdje dolaze djeca uzrasta od osam do 15 godina. Najmlađi uče jednostavnije programe, a stariji, osim dizajniranja igrica, rade i videomontažu. IT edukator Radoslava Konjević kaže da je osnovni cilj okupljanja djece u kampu da ih nauče radnim navikama.

“Dolaze nam deca koja najviše igraju igrice i nama je cilj da oni prestanu da igraju toliko igrice i osnovni moto je – deco, nemojte samo da igrate igre, naučite da ih pravite”, dodaje.

Zbog sve veće potrebe za informatičkim obrazovanjem, Ministarstvo prosvjete planiralo je uvođenje obavezne nastave informatike u osnovne škole. Prijedlog je odbio Nacionalni prosvjetni savjet, zbog, kako objašnjavaju, nedovoljne tehničke i kadrovske spremnosti. Iz Ministarstva, međutim, poručuju da su ti problemi rješivi i da ne odustaju od svog prijedloga. Pomoćnica ministra prosvjete Snežana Marković kaže da je sigurna kako će zahtjev biti ponovo upućen Ministarstvu.

“U nekom obliku će svakako taj zahtev ponovo biti. Sada, pošto smo već ranije krenuli, oko toga nećemo čekati april mesec, sasvim sigurno će to već ove jeseni i zime da se nađe na stolu Nacionalnog prosvetnog saveta ponovo”, dodaje.

Dok ne postane obavezna, đaci koji to žele, učit će informatiku u školama po novom, savremenijem programu.

Programski jezici

“Ova deca nemaju dilemu. Kompjuterske programe žele što pre da savladaju. Veruju da je danas informatičko obrazovanje ključno”, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Zato već sada o računarima žele da znaju što više. Učesnici Komp kampa Ksenija Mudri, Petar Bojanić i Nikola Elezović kažu da bi bilo dobro da informatika bude obavezni predmet u školama, jer živimo u 21. vijeku i tehnika se brzo razvija. Osim toga, kažu, da danas više nema poslova u kojima se ne koriste kompjuteri, pa bi bilo dobro da se već u školi počnu izučavati programski jezici.

Mlade generacije znaju da će se informatičko obrazovanje u bliskoj budućnosti podrazumijevati. Zato se nadaju da neće dugo čekati da se obrazovni sistem Srbije prilagodi savremenim potrebama društva i učenika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO