Hrvatska u borbi protiv fiktivnih glasača

U ponoć je istekao rok do kojega su građani Hrvatske mogli zatražiti promjenu svojih podataka u registru birača, te zatražiti glasanje u nekom drugom gradu i biračkom mjestu.

Tačan broj birača već je desetljećima politički problem u Hrvatskoj, jer ih je na nekim izborima bilo više nego stanovnika.

Uoči ovih izbora, policija je na terenu provjeravala takozvana lažna prebivališta i mnoge osobe odjavila, javlja Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Za deset dana građani Hrvatske ponovno će na birališta, pa im na ulicama i trgovima političke stranke nude mnogobrojna obećanja.

Stanovnica Zagreba Karla je kazala: “Za koga da glasam, svi su nas već izvarali i prevarili, nemaš povjerenje više u to. To je gore nego dječji vrtić, oni ko da se igraju s nama.”

“Želim i jedva čekam da budu izbori, znam za koga ću glasati već unaprijed”, poručila je njena sugrađanaka Mira.

Fiktivni birači

Unaprijed je, a najkasnije 10 dana prije izbora, trebalo provjeriti svoje podatke u registru birača i ukoliko je potrebno zatražiti promjenu.

No, poznata je stvar – mnogo je fiktivnih birača, onih koji žive u susjednim državama, ali i u Hrvatskoj imaju prebivalište. Zato je policija krenula u terenske provjere.

Na prošlim izborima bilo je 3,7 miliona birača s prebivalištem u Hrvatskoj. MUP je posljednjih sedmica provjerio 80.000 adresa i pronašao 35.000 nepravilnosti te odjavio isto toliko građana.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić je rekao: “Ovo nije kraj, ja nastavljam dalje s tim poslom, još upečatljivije nego sad. Mi nismo u gospodarskoj krizi, vjerujte mi, mi smo u neredu.”

Ali, red treba uvoditi oprezno, kažu u Gongu, nevladinoj organizaciji koja prati izborni proces. Tvrde, zvali su ih mnogobrojni građani koji su odjavljeni s prebivališta dok su bili na putu.

“Mi smo predlagali da se taj problem riješi međudržavnim sporazumima između Hrvatske i BiH i Hrvatske i Srbije, da se sjedne i da se usporede ta fiktivna prebivališta. Dobro je da se krenulo u to, treba fiktivna prebivališta riješiti, odjaviti takve građane, međutim ne smije se dogoditi da u tom naletu dosta kruto tumačite i na osnovu jedne terenske provjere brišete ljude”, ocijenio je Dragan Zelić iz Gonga.

Opcija za glasače

Orepić je dodao: “Bilo je dosta pritužbi, ali vjerujte ja još nemam podatak o nekoj argumentiranoj primjedbi.”

Građani koje je policija odjavila s prebivališta mogu se žaliti, ali to ne odgađa izvršenje. I dalje imaju pravo glasa, ali ne u Hrvatskoj.

“To znači da taj građanin automatski nije izbrisan iz evidencije, dakle taj građanin postoji, međutim on svoje biračko pravo neće ostvariti na području RH nego automatski ulazi u dijasporu”, pojasnila je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Iako je istekao i rok za aktivnu registraciju birača u dijaspori, oni koji su ga propustili moći će iskoristiti svoje pravo glasa. Državljani Hrvatske moći će se prijaviti u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i na sam dan izbora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO