Dragičević i Hernadi pod istragom zbog Energopetrola

Konzorcij INA-MOL u julu je od Vlade Federacije BiH kupio dodatni vlasnički paket Energopetrola (EPA)

Bivši predsjednici uprave INA-e Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije kompanije Energopetrol, potvrdila je Hini glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

“Dragićević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika”, kazala je Bavčić, dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin.

Dodala je kako u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

Grupa bivših dioničara Energopetrola još je 2010. godine podnijela krivične prijave protiv 15 osoba, tereteći ih da su na nezakonii način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te kompanije osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine

Prema tom ugovoru, konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 miliona konvertibilnih maraka (gotovo 76 miliona eura) u Energopetrol.

Imovina pod hipotekom

Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu Energopetrola i podigli kredit od 55 miliona KM (28 miliona eura ), a u 2010. su uzeli novih 95 miliona KM (48,5 miliona eura) kredita.

Krivična prijava odnosila se na članove Upravnog i Nadzornog odbora Energopetrola imenovanih nakon što je konzorcij INA-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom kompanijom, no u njoj nisu bila imena Dragičevića i Hernadija.

Zbog sporne privatizacije Energopetrola pred Općinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika Vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora Energopetrola prije privatizacije Namika Bušatlića.

Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

To je suđenje u toku.

Konzorcij INA-MOL u julu je od Vlade Federacije BiH kupio dodatni vlasnički paket Energopetrola pa sada posjeduje 67 posto dionica te kompanije.

Izvor: Agencije


Povezane

Nedžad Branković i osam drugih bivših visokih dužnosnika terete da su prilikom dokapitalizacije kompanije Energopetrol oštetili Federaciju BiH za 16,5 miliona eura.

Published On 17 Jun 2014

Vlada FBiH objavila listu firmi za koje su uočene zloupotrebe privatizacije i zatražila djelovanje tužilaca.

Published On 17 Apr 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO