Dodik: Ja sam ponosan na Srbiju

Republika Srpska je složna u namjeri da se odbrani 9. januar kao dan tog bh. entiteta, izjavio je entitetski predsjednik Milorad Dodik u Beogradu nakon sastanka političkih lidera bh. Srba s državnim vrhom Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić nisu podržali namjeru RS-a da održi referendum o Danu RS-a 25. septembra.

Dodik je kazao da je na entitetskim vlastima „odgovornost vezano za sve u RS-u. Republika Srpska smatra da sve što čini, čini u skladu s Ustavom i zakonima“.

Na novinarsko pitanje da li će referenduma biti, Dodik je odgovorio: „Ja sam ponosan na Srbiju“.

Ivanić: Ne mogu samo Srbi činiti kompromise

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je 9. januar bio i ostat će značajan praznik RS-a.

„Jednom vrstom razuma Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do devetog januara, a mi ćemo nači način kako ćemo provesti odluku Ustavnog suda“, rekao je Ivanić.

Dodao je kako ne mogu samo Srbi činiti kompromise, a međunarodna zajednica u BiH mora prestati da izaziva.

„Vrijeme osionosti je prošlo i ono nije donijelo ništa dobro“, kazao je.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je kazala da je razgovor u Beogradu bio koristan te da su politički lideri bh. Srba upoznati s činjenicom da se Srbija neće miješati u pitanje referenduma.

„Srbija ima puno razumijevanja za dešavanja u RS-u i cijeloj regiji. Ovo je naša odluka u RS-u. Rukovodstvo svih političkih partija sa sjedištem u RS je donijelo odluku i ne vidimo razlog za bilo kakvu galamu koja je uslijedila. U BiH se galama pravi i kada se nekom ne sviđa i u kojem pravcu lete ptice. Sad imamo i CIK koji neće da dostavlja biračke spiskove, što su po zakonu dužni da dostave“, rekla je Cvijanović.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je rekao kako je na sastanku u Beogradu čuo dosta informacija koje nije znao.

„Apelujem na sve da ne dođe do zaoštravanja koje bi nas vratilo dvadeset godina unazad. Podsjeća me na ‘91. godinu i mnogi od nas nismo makli dalje od početka“, rekao je Bosić.

PIC protiv referenduma

Upitan da li će biti referenduma, kazao je: „Ja vidim da će se referendum održati, jer niko nije podnio inicijativu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se promijeni odluka Narodne skupštine.“

Ranije u četvrtak, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbila je kao neosnovan i nedopušten zahtjev Komisije bh. entiteta Republika Srpska za referendum za dostavu Izvoda iz centralnog biračkog spiska.

Ranije ove sedmice, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) pozvalo je RS da ne održi referendum. Rusija je izdvojila mišljenje i nije podržala zajedničku izjavu.

PIC smatra da je kršenje Dejtonskog sporazuma nedozvoljeno, kao i bilo kakav pokušaj prekrajanja granica BiH.

Dodik je kazao da je odluka PIC-a beznačajna, dok je odluku pozdravio potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Ustavni sud BiH ranije je odlučio da je najavljeni referendum o Danu RS-a neustavan.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO