Brutalne uvrede SNSD-a ministru Šaroviću

Staša Košarac je najavio da će tražiti povlačenje Mirka Šarovića sa pozicije u Vijeću ministara BiH (Al Jazeera)

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Staša Košarac osudio je izjavu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, koji je rekao da ga ne interesira sastanak najviših zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska i Srbije u vezi s aktuelnom političkom situacijom u državi i predstojećim referendumom o Danu RS-a.

“Ogorčen sam. Tako se nikada niko iz RS-a nije ponašao u Sarajevu. Ne postoje dovoljno loše riječi u srpskom jeziku da opišu Šarovićevu izjavu. Do juče su, zbog politike koju vode on i njegova [Srpska demokratska] stranka, Šarovića u Sarajevu zvali ‘efendija’. Od juče ga ni muslimani [Bošnjaci] ne zovu gospodinom, već ‘irgetom’, slugom [predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića”, rekao je Košarac za agenciju Srna.

Košarac je podsjetio na činjenicu da Šarović nije samo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nego i zamjenik presjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zatražiti od Šarovića da odstupi

“Na našu veliku žalost i nesreću, Šarović je izabran na poziciju vodećeg predstavnika Srba i RS-a u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Sasvim je normalno da se, nakon ovakve izjave, svi Srbi u RS-u pitaju koga Šarović predstavlja u tom tijelu. Odgovor je – nikoga, osim sebe i svoje interese”, poručio je Košarac.

Najavio je kako će od Šarovića, na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma bh. Parlamenta, tražiti da sâm odstupi, prvenstveno sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Iluzorno bi bilo tražiti Šarovićevu smjenu, jer se muslimani [Bošnjaci] nikada neće odreći tako dobrog sluge”, naglasio je Košarac.

Uvjeren je, kako je rekao, da će rezultati predstojećeg referenduma u RS-u dokazati da “Šarović i njegovi politički istomišljenici nemaju legitimitet da u Sarajevu, ili bilo gdje drugo, predstavljaju srpski narod”.

Šarović: Ne zanimaju me

Šarović je prethodno izjavio da ne očekuje ništa od sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića s liderima Srba iz Bosne i Hercegovine.

Dodao je i kako ga “uopšte ne zanima” taj sastanak.

“Ne očekujem ništa. Sve se svodi na ovo pitanje, tako da ne bih ništa o tome dogovorio. Nemam prostora da trošim riječi za tako nešto. Ne znam za sastanak, ni kada je zakazan. Uopšte me ne interesuje. Jednostavno sam orjentisan na pitanja koja smatram da su mnogo, mnogo važna, sve ostalo, bar za mene, nije u prioritetu. Ima onih koji se tim poslom bave ovih dana”, poručio je Šarović.

Nikolić i Vučić zakazali su za četvrtak u Beogradu sastanak s liderima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, na kojem će biti riječi o koracima nakon zaključaka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije


Povezane

Zajednička akcija policija Srbije i Republike Srpske zabrinjava građane, a Salkića podsjeća na proljeće 1992. godine.

Published On 28 Aug 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO