Raste broj žrtava u poplavama u Makedoniji

Broj žrtava u poplavama koje su pogodile Makedoniju narastao je na 22, a spasioci tragaju za šesnaestomjesečnim djetetom, javlja iz Skoplja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Sve žrtve su identificirane, saopćila je makedonska policija.

Više od 2.000 ljudi je evakuirano. Većina se vratila u svoje domove, a u tri prihvatna centra ostalo je nekoliko stotina ljudi.

Procjenjuje se da je nevrijeme proteklog vikenda pogodilo gotovo 25 kvadratnih kilometara područja oko Skoplja i Tetova, gdje živi više od 25.000 ljudi.

Vanredno stanje je na snazi u Skoplju i Tetovu.

Formirane su komisije za procjenu štete, ali nije poznato koliko će one raditi.

Pomoć iz Srbije i Bugarske

Pripadnici makedonske vojske i policije još su na terenu i sa članovima Civilne zaštite rade na raščišćavanju i sanaciji.

Pomaže im dvadesetak pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, kao i kolege iz Bugarske.

U Skoplju, korisnici društvenih mreža su se samoinicijativno angažirali, prikupljali i distribuirali hranu i potrebne namirnice do mjesta koja su bila pogođena poplavama.

Pomoć je počela stizati i iz drugih gradova te od raznih organizacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Makedonija je u žalosti zbog nastradalih u katastrofalnim poplavama. Proglašeno je krizno stanje u Skoplju i Tetovu i predstoji veliki posao u procjeni i sanaciji štete. Ekipa Al Jazeere obišla je pogođena područja. 

U olujnom nevremenu koje je pogodilo Skoplje i okolibu 21 osoba smrtno je stradala. Dosad ih je identificirano 20, a traga se za još šestero. Blizu hiljadu građana je evakuirano, manji broj smješten je u tri prihvatna centra organizirana u školama i jednom učeničkom domu, dok se većina smjestila kod prijatelja i rodbine. Za područje […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO