Bomba u kući predsjednika komisije za demarkaciju

Osim policije, na mjestu događaja nalaze se i vatrogasci, hitna pomoć i jedinice za deaktiviranje eksplozivnih naprava (Reuters)
Osim policije, na mjestu događaja nalaze se i vatrogasci, hitna pomoć i jedinice za deaktiviranje eksplozivnih naprava (Reuters)

Na terasi kuće predsjednika kosovskog povjerenstva za demarkaciju granice sa Crnom Gorom Murata Mehe, pronađena je eksplozivna naprava, prenose kosovski mediji.

“Timovi se nalaze na mjestu događaja, gdje je pronađen sumnjivi predmet”, izjavila je Florije Ahmeti iz kosovske policije.

Osim policije, na mjestu događaja nalaze se i vatrogasci, hitna pomoć i jedinice za deaktiviranje eksplozivnih naprava, dok je kompletna ulica blokirana.

Dojava o bombi stiže samo nekoliko sati nakon što je tokom sjednice Odbora vanjskih poslova u jednoj od dvorana kosovske skupštine, a na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji, bačen suzavac.

Istovremeno, kamenovana je i zgrada kosovske vlade.

Osude iz parlamenta

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli osudio je podmetanje eksplozivne naprave u obiteljskoj kući Murata Mehe.

Poručio je kako je to kazneno djelo, ali i upozorenje sa ciljem uznemiravanja i tendencijom gaženja vladavine zakona na Kosovu.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Veseli kaže da je riječ o ozbiljnom prekršaju koji je u suprotnosti s moralom kosovskog naroda.

Veseli je poručio da počinitelji trebaju biti identificirani i privedeni pravdi kako ne bi ostali anonimni i nekažnjeni, prenosi Koha.net.

“Naši građani moraju imati povjerenje da im kosovske vlasti mogu u potpunosti jamčiti sigurnost, javni red i vladavinu prava”, poručio je Veseli.

Opozicija smatra da Kosovo gubi više od 8.000 hektara teritorija sporazumom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO