Dan žalosti u Makedoniji nakon katastrofalnih poplava

U Makedoniji je u ponedjeljak Dan žalosti zbog poplava koje su odnijele 21 život, a vanredno stanje na snazi je 15 dana u Skoplju i Tetovu.

Najmanje 21 osoba je poginula, deseci su povrijeđeni, a više od 1.000 je evakuirano zbog poplava koje su poslije nevremena pogodile Skoplje i okolna sela.

Spasioci tragaju za šestero nestalih.

Manji broj ljudi smješten je u tri prihvatni centra u školama i učeničkom domu, dok se većina smjestila kod prijatelja i rodbine.

“U prigradskim naseljima veliki broj građana noć je proveo van svojih poplavljenih kuća u strahu od novih padavina i nevremena”, javlja iz Skoplja reporter  Al Jazeere Zoran Kosanović.

Gordana Atanasovska iz naselja Stajkovci, smještena je u prihvatnom centru.

“Odjednom je došao veliki talas vode, blata i šuta, ličilo je na more, voda je stalno rasla. Kada je stigla do nivoa kreveta, bilo je strašno.
Jučer smo došli ovdje, ekipe su pomagale, sve je dobro organizovano, mogu reći najbolje”, kaže Atanasovska.

Jasmina Jovanova iz naselja Stajkovci dodaje: “Padala je kiša, ali smo se tješili da nije to prvi put, pokušali smo dekama spriječiti prodor vode, ali nismo uspjeli. Kad je talas naišao, nekako smo se izvukli na tavan i tako uspjeli da se spasimo.”

Neplanska gradnja

Tokom noći u Skoplju je ponovo padala kiša, ali slabijeg intenziteta. Dan je započeo bez padavina, ali sa najavama da su moguće tokom dana, dodaje on.

“Nadležni u Skoplju odbacuju odgovornost za posledice nevremena, ali ovde se mogu čuti i ocene da je sve moglo da protekne sa manjom štetom da nije bilo neplanske gradnje kuća, da nisu ogoljena okolna brda, kao i da su na vreme očišćeni odvodni kanali”, javlja Kosanović.

U poplavama su uništene stotine kuća i vozila, putevi su zakrčeni, a nekoliko oblasti je bez struje.

Gradske vlasti su na vanrednoj sjednici odlučile da finansijski pomognu porodicama žrtava koje će dobiti po 5.000 eura.

Zbog obilnih padavina i nanosa od subote je zatvoren saobraćaj na skopskoj zaobilaznici od petlje Hipodrom do Petlje Saraj.

Makedonski mediji javljaju da će prekid trajati sve do završetka radova na raščišćavanju saobraćajnice.

Uprava za hidrometeorološke poslove navodi kako je tokom padavina u 24 sata na Skoplje palo 93 litra vode po kvadratnom metru, što je prosjek za cijeli august.

Izvor: Al Jazeera i agencije