Skupština Kosova napadnuta raketnim bacačem

Policija navodi da je na licu mjesta pronađeno više dokaza koji će poslužiti da budu otkriveni napadači (AP)
Policija navodi da je na licu mjesta pronađeno više dokaza koji će poslužiti da budu otkriveni napadači (AP)

Zgrada parlamenta Kosova u Prištini gađana je iz raketnog bacača, potvrdila je Kosovska policijska služba.

Iz policije su novinarima rekli kako je “projektil ispaljen iz raketnog bacača, najvjerovatnije sa motocikla u pokretu”.

Policija je potvrdila i kako u napadu nije bilo poginulih ni ranjenih, dok je na objektu pričinjena materijalna šteta.

Portparol Kosovske policijske službe Daut Hoxha je naveo kako je na licu mjesta pronađeno više dokaza koji će poslužiti da budu otkriveni napadači.

“Nađeni su ostaci raketnog bacača, boce benzina – molotovljevi kokteli, a u naselju Aktash je pronađen spaljen motocikl sa koga su, prema tvrdnjama očevidaca, dvojica za sada nepoznatih lica ispalila projektil”, naveo je Hoxha.

Iako se pristalice pokreta “Samooopredjeljenje” oštro protive ratifikaciji sporazuma o utvrđivanju granične linije između Kosova i Crne Gore, o čemu je raspravljano u parlamentu, u policiji sumnjaju da postoji “vrlo velika mogućnost” da su napad organizovali pojedinci povezani sa djelovanjem ISIL-a i njenim ćelijama na Kosovu, prenosi Srna.

Blokiran rad Skupštine

U istragu o napadu, u kojem nije bilo povrijeđenih, uključeni su ekspreti iz KFOR-a i Eulexa.

Zgrada parlamenta se nalazi u prometnoj ulici u centru Prištine.

Eksplozija se dogodila noć uoči sjednice kosovskog parlamenta, na kojem je najavljena rasprava o zakonu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, čemu se oštro protivi opozicija, prije svih pokret Samoopredjeljenje.

Opozicija je Skupštinu Kosova mjesecima držala blokiranu, pokušavajući svim sredstvima spriječiti usvajanje spomenutog zakona.

Predstavnici političkih stranaka na Kosovu osudili su taj čin, rekavši kako je to napad na demokratiju.

Motiv je nepoznat, a situacija na Kosovu je napeta nakon velikih tenzija između vladajuće koalicije i opozicije zbog razgraničenja sa Crnom Gorom.   

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zastupnici kosovskih opozicijskih stranaka ponovno su bacili suzavac u Skupštini Kosova. Na taj način pokušavaju onemogućiti zasjedanje Skupštine kako bi vršili pritisak na Vladu Kosova da podnese ostavku. Zastupnici opozicije su već šest mjeseci nekoliko puta bacili suzavac, zbog čega su pojedini od njih nekoliko puta hapšeni. Priču o tome kako uspijevaju unijeti suzavac u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO