Na Kosovu bez dogovora o granici sa Crnom Gorom

Ni nakon deset sati žučne rasprave o pitanju demarkacije granice između Kosova i Crne Gore, koju je organizirala Skupština Kosova, nisu približeni stavove vlasti i opozicije po tom pitanju.

Na raspravi, koja je završila kasno sinoć, sudjelovao je najviši politički vrh Kosova – predsjednik Hashim Thaci, premijer Isa Mustafa i predsjednik Skupštine Kadri Veseli, te predstavnici Državne komisije za označavanje granice, eksperti za granična pitanja i veleposlanici akreditirani na Kosovu.

Predstavnici vladajuće koalicije, Demokratske stranke Kosova i Demokratskog saveza Kosova, u većini su podržali rad Državne komisije za označavanje granice, dok su predstavnici opozicije, ali i znatan broj neovisnih eksperata, iznijeli svoje argumente kojima osporavaju razgraničenje sa Crnom Gorom.

Oni su kroz brojne geografske i topografske karte pokušali argumentirati stav da tim sporazumom Kosovo gubi više od 8.000 hektara zemljišta uz samu granicu, koji po njima treba pripasti Kosovu, a ne Crnoj Gori.

Thaci je kazao kako “pitanje demarkacije kao problem ne postoji, jer Kosovo nije izgubilo ni milimetar svoje zemlje”.

Opozicija opet poziva na proteste

Opozicija je Skupštinu Kosova mjesecima držala blokiranu, pokušavajući svim sredstvima spriječiti usvajanje sporazuma o demarkaciji granice. No, ovoga puta je pristala sudjelovati u raspravi.

Glauf Konjufca, šef zastupničke grupe opozicijskog “Samoopredjeljenja”, naveo je da su za određivanje granične crte bila najbitnija dva faktora – prirodni i političko-povijesni. Po njemu, Državna komisija je “flagrantno prekršila oba faktora” u što se, kako je rekao, “osobno uvjerio prilikom obilaska spornog teritorija”.

Predsjednik opozicijske Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj smatra da katastarski podaci nisu dovoljni za granicu i predlaže da kosovska skupština odbaci potpisani sporazum između Kosova i Crne Gore.

Zastupnica “Samoopredjeljenja” Donika Kadaj-Bujupi upozorava kako “Vlada planira prošvercati demarkaciju”, jer je sazvala hitnu sjednicu za četvrtak ujutro te je pozvala građane da se okupe ispred Skupštine Kosova na prosvjede protiv demarkacije. 

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma sa Crnom Gorom potrebna je dvotrećinska većina zastupnika Skupštine Kosova.

Crnogorski parlament već je ratificirao Sporazum o graničnoj liniji sa Kosovom.

Izvor: Al Jazeera i agencije