Hrvatski ministri: ‘Oluja’ je bila čista

'Oluja' je bila kruna hrvatskih pobjeda, kazao je ministar odbrane Hrvatske (EPA)

Operacija “Oluja” bila je “čista i imala je za cilj odbranu hrvatske teritorije”, istakli su u četvrtak navečer ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja Hrvatske, Josip Buljević, Vlaho Orepić i Tomislav Medved.

Oni su u Kninu, na prijemu za oficire koji su komandirali ovom vojnom operacijom, istakli da je ona “pokazala šta hrvatski narod može da postigne kada je jedinstven”.

Na prijemu u kninskoj tvrđavi, čime je otpočela centralna proslava 21. godišnjice “Oluje”, ministar Buljević je naglasio da Hrvatska treba da se ponosi “Olujom”, prenosi Tanjug.

“Imamo pravo svakome pogledati u oči, jer znamo kako smo se branili. Nedopustivo je danas da nas itko dijeli. I danas smo ponosni hrvatski branitelji i pobjednici. Postoje, međutim, oni kojima je krivo što su naši generali oslobođeni čistoće u ‘Oluji’. Oni bi zaboravili čistoću ‘Oluje'”, istakao je on.

Buljević je poručio da proslave “Oluje” nisu uperene ni protiv koga, i da se radi o obilježavanu sjećanja na put kojim je “prolazila mlada hrvatska država, koji nije bio lagan.”

Prema njegovim riječima, operacijom “Oluja”; “koja je bila pobjednička, uspješna i čista, ostvarena je vizija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška.”

“Predvodili ste vojsku pobjednika i pokazali svijetu da ne postoji prepreka koju hrvatski vojnik ne može savladati da Hrvatska bude neovisna”, rekao je on oficirima dodajući da su poruke “Oluje” pokazale šta hrvatski narod može da učini kada je jedinstven i ima zajednički cilj.

‘Kruna pobjeda’

Buljević je istakao da je “Oluja” bila kruna hrvatskih pobjeda, dodajući da Hrvatska nije osvajala tuđe, već samo oslobađala svoje.

Ministar branitelja rekao je da je 5. augusta dan koji je zlatnim slovima upisan u hrvatsku historiju, jer je tada prekinuta četverogodišnja okupacija hrvatske teritorije.

“To su bili dani odlučnosti, zajedništva, najveće pobjede hrvatskog naroda. Treba uvijek toga da se sjećamo i budemo ponosni”, poručio je on.

Medved je naglasio da su hrvatski branitelji ostvarili najveće višestoljene snove hrvatskog naroda o samostalnosti.

“Oluja” je, kako je naglasio, omogućila mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavni poredak Hrvatske.

“Mi hrvatski branitelji i domoljubi pobijedili smo u nama nametnutom ratu, nadjačali mnogobrojnog neprijatelja koji je htio zatrti svaki trag hrvatskog naroda i povijesti”, naglasio je Medved.

Ministar Orepić je istakao da je prije 21. godine za samo 84 sata “oslobođeno skoro 20 posto teritorije Hrvatske”, i da je to napravila tadašnja avangarda društva.

“U tom trenutku istaknut je jedan cilj, najvažniji, a to je bila sloboda. U trenutku u kojem se sada nalazimo pozivam da budemo avangarda društva, kao tih dana kada smo bili domovini najpotrebniji, da Hrvatske postane jedna uređena i uljuđena država”, rekao je on.

Na prijemu je uručeno i posebno odlikovanje “za doprinos u odbrani domovine” penzioniranom Davoru Domazetu Lošu.

Centralna proslava

U Kninu se u petak održava centralna proslava 21. godišnjice operacije “Oluja”.

Na centralnu proslavu u Kninu, kako je najavljeno, očekuje se dolazak gotovo 100.000 ljudi iz cijele Hrvatske, za koje je osiguran i organiziran prijevoz.

Program centralne proslave u Kninu počinje u osam ujutro “budnicom”, nakon čega će biti podignuta hrvatska zastava na tvrđavi.

Zatim će uslijediti parada do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95.” predstavnici države će položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen poginulim hrvatskim braniteljima.

Potom će biti služena misa “Za domovinu” u kninskoj crkvi.

Uvečer, na gradskom stadionu, biće održan koncert Marka Perkovića Thompsona pod nazivom “Pobjeda za heroje”, a sav prihod namijenjen je za obnovu vodotornja u Vukovaru.

Na proslavu u Knin, kako je najavljeno, doputovat će i predsjednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković. 

Izvor: Agencije