Grabar-Kitarović: ‘Oluja’ je kruna borbe za slobodu

Grabar-Kitarović je rekla da je Domovinski rat temelj Hrvatske (Pixsell)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je hrvatskim državljanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kao i godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, sa porukom da je ta akcija “kruna povijesne borbe za slobodu”.

„Domovinski rat temelj je naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobjedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspjehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s vjerom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost”, poručila je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Centralna svečanost obilježavanja 21. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” bit će održana sutra u Kninu, ali još nema najava ko će joj prisustvovati od predstavnika državnog vrha.

Različitost emocija

Godišnjica “Oluje” se sa različitim emocijama obilježava u Hrvatskoj i Srbiji i dok zvanični Zagreb taj dan slavi, za Beograd je to Dan sjećanja na poginule i prognane Srbe.

Vojno-policijska akcija” Oluja” je trajala od 4. do 9. augusta 1995. kada je iz Hrvatske protjerano, prema različitim izvorima, između 200.000 i 340.000 Srba.

Više od 1.200 njih je poginulo.

Izvor: Agencije