Nikolić i Vučić nisu podržali referendum u RS-u

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu podržali namjeru Republike Srpske da održi referendum o danu RS-a, ali ne žele utjecati na promjenu političkih stavova u tom bh. entitetu, saopćeno je nakon sastanka državnog vrha Srbije sa političkim liderima Srba iz BiH u Beogradu.

U zajedničkoj izjavi predsjednika i premijera Srbije, ističe se da je osnovna tema razgovora bila očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

Nikolić i Vučić su istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i i integriteta entiteta Republike Srpske.

Predsjednik i premijer Srbije osudili su organizovane napade, koji, kako kažu, iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srbije i srpskog naroda, kao i licemjernu šutnju i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža u značajnom dijelu međunarodne zajednice.

“Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi .

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije.

Vučić: Sastanak je mogao biti preskočen

Prvi na sastanak stigao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, a potom su stigli i predsjednik RS-a Milorad Dodik, te premijerka RS-a Željka Cvijanović. 

Vučić je ranije izrazio žaljenje što su politički lider bh. Srba odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost i dodao kako je sastanak, s obzirom na to, mogao biti i “preskočen”, javlja Tanjug.

“Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost šta je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rešenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić uoči sastanka u Beogradu.

Dodao je kako su, mimo dogovora da se ne izlazi u javnost sa stavovima, neki iznijeli svoje odluke i izrazio žaljenje što nije imao mogućnost iznijeti svoje mišljenje.

On je kazao kako je u srijedu navečer imao teške i ozbiljne razgovore sa svojim najbližim saradnicima, koji su trajali do 1:00 sat poslije ponoći, i da je u četvrtak ujutro nastavio sa sastancima.

Premijer Srbije je naglasio kako ne želi vršiti pritisak, kako uvijek postoje rješenja kojima je narod oduševljen.

Također je podsjetio kako u četvrtak u posjetu Beogradu dolazi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, rekavši kako će biti dočekan kako to priliči, u želji za najboljim odnosima sa svima.

Poziv Vijeća za provedbu mira u BiH

U Beogradu bi u četvrtak trebao biti održan sastanak predstavnika državnog vrha Srbije i političkih predstavnika bh. Srba, nakon poziva Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini vlastima bh. entiteta Republika Srpska da odustanu od referenduma o Danu RS-a, zakazanog za 25. septembar.

Sastanku, čiji je domaćin predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustvovat će premijer Srbije Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, saopćeno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vijeće za provedbu mira saopćilo je da niko ne smije kršiti Dejtonski sporazum te da neće biti prekrajanja geografske karte Bosne i Hercegocine.

Rusija se nije složila sa zajedinčkom izjavom Vijeća.

Nakon poziva PIC-a vlastima RS-a da odustanu od referenduma, uslijedile su brojne reakcije, a predsjednik Srbije održao je u srijedu hitne konsultacije s premijerom Vučićem i dijelom državnog vrha.

Dodik: Odluka nema značaja

Prema riječima učesnika sastanka, razgovaralo se o očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Dodik je izjavio da odluka PIC-a nema značaja.

“Srbija podržava Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I svakako nedvosmisleno i nikada nije zaboravila da podrži RS u onim nadležnostima koje ima. I to je okvir u kojem ćemo se kretati. Gospodin Vučić je rekao da se neće miješati u unutrašnje stvari, i to treba shvatiti kao konsultacije prijatelja”, navodi Dodik.

U Beograd odvojeno dolazi i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, koji odluku PIC-a smatra ispravnom.

“Ja ću sve učiniti da ti razgovori budu u cilju da nuždu dobrih odnosa s prvim susjedima prenesemo i u realnost, da se jednostavno oslobodimo duhova prošlosti i da se okrenemo budućnosti, jer to je jedini put da se Bosna i Hercegovina unutar sebe stabilizira i da krene putem koji smo staviliu našim agendama. Bez partnerstva s Bosnom i Hercegovinom nema sreće ni za jednu od zemalja, a ni za srpski narod u Bosni i Hercegovini. Isto tako je logično da sa krajnjom osetljivošću i odgovornosti Vučić brine o srpskom narodu na prostoru Bosne i Hercegoivine, i to treba tako razumijeti”, kazao je Čović.

Odluku PIC-a pozdravio je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji kaže da sada, kada je postavljena dobra dijagnoza, međunarodne organizacije bi trebalo početi sankcionirati one koji odluke institucija ne poštuju.

“Imamo dva rješenja ove situacije. Da mi koji smo na vlasti u ovom entitetu odustanemo od referenduma, a druga varijanta je da Ured visokog predstavnika upotrujebi svoje mehanizme i zabrani referendum”, navodi Salkić.

Mnogo važnija pitanja u BiH

Predsjedajavući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručuje da referendum skreće pažnju sa mnogo važnijih pitanja u Bosni i Hercegovini, kao što su izgradnja infrastrukture, ili napredak ka Evropskoj uniji.

Na tom putu neophodni su mir i stabilnost, a Zvizdić smatra da je upravo PIC svojom odlukom to i prepoznao.

“Važno je da razum i logika zamijene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati. Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH, na prihvatanje stava PIC-a o neodržavanju referenduma koji je destabilizirajući za BiH”, rekao je Denis Zvizdić.

Uz saopćenje PIC-a, Rusija je dostavila izdvojeno mišljenje.

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov objasnio je zbog čega.

“Odluke Ustavnog suda ne bi trebale biti samo osnovu tumačenja pukog slova zakona, već moraju reflektirati okolnosti u kojima je odluka donesena. Podsjetit ću kako je došlo do ovakve odluke – glasovi troje stranih sudija su presudili. A te strane sudije ne žive ovdje. Dođu povremeno u Bosnu i Hercegovoni da bi se izjašnjavali o različitim temama”, kazao je Ivancov.

U međuvremenu Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u Sarajevu treba odlučiti o zahtjevu Republičke komisije za referendum iz RS-a da joj dostavi biračke spiskove uoči referenduma.

Izvor: Al Jazeera i agencije