Juncker odgovorio na Vučićevo pismo o ‘antisrpskoj politici’

Juncker je poručio da i članice EU i kandidati moraju poštovati obaveze (AP)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, izrazivši zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske, potvrdila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

On je u pismu pozvao na povratak konstruktivnom bilateralnom angažovanju.

Juncker je u pismu naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države-članice Evropske unije u regionu.

„Ti principi su obaveza za čitav region“, naglasio je Juncker.

EU očekuje da sve relevantne države nastave da poštuju te obaveze.

Kako je naglasio Juncker, Evropska komisija je u okviru svojih nadležnosti uvijek bila snažno posvećena osiguranju poštovanja prema žrtvama i sjećanja na počinjene ratne zločine u Evropi.

Dug put pomirenja 

Zakonodavstvo EU smatra krivičnim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno podsticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijalizovanje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina).

Prema zakonodavstvu EU, države članice EU dužne su osigurati da ti zločini budu kažnjivi dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom.

Kako je istakao predsjednik EK, dug put ka pomirenju između naroda zahtijeva zajedničke i iskrene napore svih strana i na svim nivoima kako bi se priznali činovi nepravde iz prošlosti bez predrasuda i zajedno prevazišli, pripremajući tako teren za zajedničku budućnost zasnovanu na saradnji.

Sva otvorena pitanja moraju se rješavati konstruktivnim bilateralnim dijalogom i uz međusobno poštovanje.

U interesu je cijelog regiona da se vrati takvom duhu i diskursu, poručio je Juncker.

Vučićevo pismo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić početkom mjeseca uputio je pismo predsjedniku Junckeru, visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, evropskom komesaru Johannesu Hahnu i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, u kojem je ukazao na situaciju u regionu i neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti, kao i na “ogoljenu antisrpsku politiku”.

Postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako se u Hrvatskoj vodi jedna ogoljena antisrpska poltika, naveo je Vučić u pismu.

Vučić je ranije rekao da je tim pismom ukazano Evropskoj uniji da “kada krenete sa izložbom o [Alojziju] Stepincu, neće se završiti na izložbi o Stepincu”.

U pismu je naveo da ništa više ne traži nego da Srbiju ostave na miru, a “oni mogu da uživaju u crnim odorama i crnim košuljama”.

“Šta smo mi naopako uradili? Šta smo napravili? Najprljavije uvrede bez činjenica. Na sve to ćemo da ćutimo, ali nećemo da prećutimo na podizanje spomenika teroristima. Srbija se pobunila i protiv terorizma i fašizma”, kazao je Vučić. 

Izvor: Agencije