Lideri bh. Srba pozvani u Beograd

Hitan sastanak sazvao je predsjednik Srbije Nikolić (desno) (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić u Beogradu će se sastati s liderima bosanskohercegovačkih Srba u četvrtak, kako bi razmotrili stav Vijeća za provedbu mira u BiH protiv referenduma u Republici Srpskoj, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

U Predsjedništvu Srbije održan je dvosatni sastanak državnog vrha Srbije, povodom poziva Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini upućenog vlastima bh. entiteta Republika Srpska da ne održe referendum o Danu RS-a.

Dačić je rekao da je na konsultacijama državnog vrha analizirana situacija, koja se tiče sigurnosti i regionalne stabilnosti i razmatrano pitanje vitalnih i nacionalnih interesa Republike Srbije.

Očuvanje stabilnosti

“Dogovorene su i preduzeće se, i već se preduzimaju mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji i, nadamo se, u regionu”, rekao je Dačić u pauzi sastanka u Predsjedništvu Srbije.

Na sastanku Nikolića i Vučića sa liderima Srba u BiH bit će razmotrena aktuelna situacija i, eventualno, dalji koraci.

“Mi smo zainteresovani za očuvanje bezbednosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Dačić.

On se zatim vratio na sastanak u Predsjedništvu Srbije.

Sastanku su prisustvovali Nikolić, Vučić, Dačić te ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuburović. 

Prvobitno su Vučić i Nikolić razgovarali  iza zatvorenih vrata, nakon čega su im se pridružili ministri.

Rusija izdvojila mišljenje

Nakon sastanka u Sarajevu, PIC je ranije pozvao RS da ne održi referendum o 9. januaru kao Danu RS-a i poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIC-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH “nesumnjivo utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH”.

Rusija se nije složila sa tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum.

Referendum je zakazan za 25. septembar.

Izvor: Al Jazeera i agencije