Video: Policija suzavcem na radnike podgoričkog KAP-a

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Goran Danilović najavio je disciplinski postupak protiv direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića zato što ga, kako navodi, nije obavijestio o mogućnosti da danas ispred Skupštine Crne Gore dođe do incidenta.

Uprava policije MUP-a Crne Gore, međutim, u priopćenju negira da je Stojanović imao unaprijed saznanja da može doći do incidenta i tvrdi da je ministar obaviješten o svemu dok je događaj bio u tijeku.

Danilović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao je da nije znao ništa o nasilnom ulasku bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u Skupštinu i intervenciji policije jer ga Stojanović nije obavijestio.

“Ministar unutrašnjih poslova zvaničnim putem, nijedni zvaničnim aktom, prije dešavanja pred parlamentom, nijednom zapetom, tačkom, slovom, nije upoznat sa mogućnosti da će se nešto dogoditi, sa najavom ili bilo čim slično,” rekao je Danilović.

Stotinjak bivših radnika KAP-a, predvođenih zastupnikom oporbene Demokratske fronte Jankom Vučinićem, pokušalo je u utorak ući u crnogorski parlament, u čemu ih je spriječila policija.

Nakon naguravanja sa skupštinskim osiguranjem, nekoliko predstavnika radnika i policije je lakše ozlijeđeno.

Radnike je ispred zgrade parlamenta dočekala policija sa šljemovima i prenijela im poziv parlamentarnog čelništva da jedan od predstavnika radnika s Vučinićem uđe kod generalnog sekretara Skupštine Siniše Stankovića.

Pokušaj dogovora do četvrtka

No, radnici su tražili da, umjesto jednog, u parlament uđe njihov pregovarački tim, u kojem je četvero ljudi.

Potom je Vučinić unutra pozvao “svakoga ko hoće”.

“Ko hoće, ali mirno, bez nasilja. Ako su oni zaduženi da nas biju, neka biju. Neka svijet vidi kako policija bije radničku sirotinju. Hoćemo da uđemo u Supštinu, tamo da protestujemo”, rekao je Vučinić.

Potom su radnici krenuli s njim prema policiji, koja ih je upozorila da prave prekršaj. Uslijedilo je naguravanje, u kojem je radnike policija poprskala suzavcem, pa su završili na Hitnoj pomoći.

Radnike je, nakon incidenta, primio predsjednik Skupštine Darko Pajović.

Dogovoreno je da se rješenje proba naći do četvrtka.

Radnici su najavili da će se do tada okupljati ispred zgrade parlamenta.

S obzirom na to da se ne nadaju rješenju, za ponedjeljak su najavili blokadu nekih prometnica, prenijeli su crnogorski mediji.

Otpremnina za 400 radnika

Bivši radnici KAP-a prosvjeduju od kraja ožujka, blokirajući promet u Podgorici dnevno po nekoliko sati i tražeći isplatu 5,5 milijuna eura otpremnina, sukladno posebnom Zakonu o izmirenju obveza prema radnicima, koji je Skupština usvojila prošle godine. 

Prema tom zakonu, država je bila obvezna za oko 400 radnika isplatiti otpremnine.

Rok za isplatu bio je 31. ožujka, međutim, u Vladi tvrde da je zakon neustavan, ali su zadužili posebnu radnu skupinu da pripremi i predloži cjelovito rješenje tog problema.

Izvor: Al Jazeera i agencije