Poslanica SNSD-a demantirala prijetnje Bošnjacima

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milica Marković izjavila je kako se Bošnjaci trebaju plašiti vježbe koju su izveli ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, jer su pokazali snagu, što su drugi parlamentarci nazvali prijetnjom.

Kasnije je, u izjavi za sarajevski portal Klix.ba, Marković demantirala ove navode, kazavši da su njenu izjavu tako shvatili oni koji su pokušali napraviti od sjednice spektakl i ponijeli se neprofesionalno.

“Došli smo da završimo sjednicu po utvrđenom dnevnom redu. Oni su pokušali napraviti veći problem i dodatno uzurpirati uznemirenu javnost, ali nisu uspjeli u tome. Kazala sam da kada spominju taj strah od vježbe, moraju uzeti u obzir i da se Srbi plaše nakon napada na [premijera Srbije] Aleksandra Vučića u Srebrenici [11. jula prošle godine]. Plaše se i Srbi u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine”, kazala je Marković.

‘Potencijalni teroristi’

Istakla je da nije mislila na “čestite Bošnjake, koji rade svoj posao već na potencijalne teroriste”.

“Njima je poruka da se trebaju plašiti ove vježbe, jer je izvedena da se pokaže spremnost za borbu protiv potencijalnih terorista”, rekla je Marković.

https://twitter.com/Camil_Durakovic/status/770664918421045248

Zajednička vježba policijskih snaga Srbije i RS-a održana je u nedjelju na graničnom prijelazu kod Loznice.

Vježbu pod nazivom “Drina 2016”, u kojoj su sudjelovali 200-ak pripadnika dviju policija, 50-ak vozila, pet letjelica i pet plovila, pratili su i predsjednici Srbije i RS-a, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.


Zapisnik izjava Milice Marković sa sjednice [Izvor: Al Jazeera]

Izvor: Al Jazeera i agencije