Izetbegović: Rusija šteti BiH i regiji

Izetbegović smatra da Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske (EPA)

Izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske bilo je očekivano, tvrdi za Al Jazeeru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. 

“Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom donijet će štetu svima, i Bosni i Hercegovini, i RS-u, i regiji, a u konačnici i Rusiji”, naglasio je Izetbegović.

Rusija se nije složila sa tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Upravni odbor PIC-a poručuje da neće tolerirati kršenje Dejtonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja.

Dodaju i da neće biti prekrajanja geografske karte BiH.

Ivanić: PIC je jednostran

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da je današnja izjava ambasadora Upravnog odbora PIC-a očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.

“Nema upotrebe bonskih ovlaštenja jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a zato što pokazuje jednostranost”, rekao je Ivanić.

Ivanić je naglasio da nikad nije čuo, a da bi volio da jeste, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji BiH nemaju Srbe kao konstitutivan narod. On smatra da je PIC pod velikim utjecajem Sarajeva i da je očito da jednostrano nastupa.

“Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske, time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi niko mogao da ga ospori, a ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali da uvedemo Dan državnosti Republike Srpske, da provedemo odluku, a zadržimo 9. januar kao ključni praznik Srpske”, zaključio je Ivanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije